Szynka w galarecie.docx

(14 KB) Pobierz

Szynka w galarecie

 

Składniki

·          

·         -około 25 plasterków szynki konserwowej*

·         (*ogólnie każda wędlina o symetrycznych plastrach i dobrym smaku będzie ok; ja ostatnio polecam przede wszystkim filet z bobrownika, lub szynkę z kurcząt - kwadratowe plastry raczej cienko pokrojone)

·         -1/2 dużego pora lub 1 mały

·         -2 łyżki majonezu lub gęstego sosu tatarskiego

·         -4 plastry ananasa z puszki + kilka plastrów do dekoracji

·         -sok spod ananasów

·         -papryka konserwowa lub świeża do dekoracji

·         -pieprz czarny mielony i ziarnisty

·         -bulion wegetariański lub wegeta

·         -1 łyżeczka miodu lub cukier

·         -żelatyna

Sposób przygotowania

1.      Na początku proponuję pokroić pora w drobne wiórka, następnie posolić go i doprawić lekko cukrem, odstawić pod przykryciem na ok 15-20 min. (dzięki temu por zmięknie).

2.      Ananasa odsączyć na ręczniku papierowym i 4 plastry posiekać na drobną kosteczkę.

3.      Przygotować zalewę (galaretę) : zagotować ok 650 ml wody, dodać do niej bulion wegetariański lub wegetę i cały sok z ananasów (zawartość puszki). Bulion doprawić do smaku miodem lub cukrem (mamy uzyskać smak słodkiego rosołku).

4.      Ja proponuję jeszcze dodać troszkę kurkumy lub szafranu, wtedy uzyskamy śliczny, miodowo-brzoskwiniowy kolor (patrz foto)!

5.      Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę (większość producentów przygotowuje opakowania na 2,5 litra wywaru, więc dodajemy proporcjonalnie; ja najczęściej na 1 litr wywary dodaję 1/2 takiego opakowania, aby galaretka była sztywniejsza, nie zaleca się gotować już roztworu po dodaniu żelatyny).

6.      Zalewę odstawiamy do wystudzenia, lekko mieszając co jakiś czas, aby żelatyna nie opadła na dno.

7.      Po 20 min. do pora dodajemy majonez lub sos i drobno pokrojonego ananasa, mieszamy i doprawiamy (lub nie) pieprzem, zgodnie ze smakiem.

8.      Plastry szynki smarujemy pastą porowo-ananasową, zawijamy i układamy na półmisku stroną łączenia do dołu (uwaga : półmisek nie może być całkiem płaski, aby bez problemu zalać roladki galaretą).

9.      Kiedy zawinięta szynka jest już na półmisku, ozdabiamy całość papryką, zieleniną, ananasem itp., posypujemy tymiankiem i ziarenkami pieprzu (zielony i czerwony są łagodniejsze).

10.  Półmisek z szynką zalewamy stopniowo wystudzonym wywarem z żelatyną (szynka może być całkiem zatopiona w galarecie, lub tylko częściowo.

11.  Tak przygotowany półmisek wkładamy do lodówki na ok 2 godziny do stężenia.

12.  Gotowe!

13.  Życzę smacznego,

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin