Rulonik z szynki konserwowej.docx

(55 KB) Pobierz

rulonik z szynki konserwowej

 

Składniki

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=87664
Podstawa:
- 6 cienkich  plastrów szynki konserwowej
- ok.150 gram

śmietankowego sera  (ja używałam  Mocarza lub Twój ulubiony albo Bielucha)
-czubata  łyżka żelatyny
- łyżeczka chrzanu
- sól, pieprz
Dodatki:
 dowolne warzywne
u mnie najczęściej :
papryka świeża lub konserwowa,
oliwki zielone i czarne,
ogórek konserwowy ale czasami i świeży
zielona pietruszka, szczypiorek,
suszone pomidory albo świeże koktajlowe,
w sezonie rzodkiewka
jednym słowem co kto lubi i ma pod ręką.

 

Plastry szynki układamy w prostokąt, tak by brzegi

zachodziły nieco na siebie.
Żelatynę (taką bez gotowania) rozpuszczamy w 75 do 100 ml ciepłej wody lub mleka. Mieszamy i jak tylko napęcznieje mieszamy z serkiem. Dodajemy do masy dodatki warzywne i łyżeczkę chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Masą smarujemy plastry szynki.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=87665
Zwijamy nasz prostokąt w roladę. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę (to minimum) do lodówki.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=87666
Po wyjęciu kroimy ukośnie na plasterki, ozdabiamy  (np. kwiatami z soku pomidorowego i marynowanym czosnkiem) i podajemy.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=87667
To proste i smaczne urozmaicenie imprezowego stołu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin