rulonik z szynki konserwowej
Składniki
Podstawa:- 6 cienkich plastrów szynki konserwowej- ok.150 gram
śmietankowego sera (ja używałam Mocarza lub Twój ulubiony albo Bielucha)-czubata łyżka żelatyny- łyżeczka chrzanu- sól, pieprzDodatki: dowolne warzywneu mnie najczęściej :papryka świeża lub konserwowa,oliwki zielone i czarne,ogórek konserwowy ale czasami i świeżyzielona pietruszka, szczypiorek,suszone pomidory albo świeże koktajlowe,w sezonie rzodkiewkajednym słowem co kto lubi i ma pod ręką.
Plastry szynki układamy w prostokąt, tak by brzegi
zachodziły nieco na siebie.Żelatynę (taką bez gotowania) rozpuszczamy w 75 do 100 ml ciepłej wody lub mleka. Mieszamy i jak tylko napęcznieje mieszamy z serkiem. Dodajemy do masy dodatki warzywne i łyżeczkę chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Masą smarujemy plastry szynki.Zwijamy nasz prostokąt w roladę. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę (to minimum) do lodówki.Po wyjęciu kroimy ukośnie na plasterki, ozdabiamy (np. kwiatami z soku pomidorowego i marynowanym czosnkiem) i podajemy.To proste i smaczne urozmaicenie imprezowego stołu.
christo.monte