Curry z jajkiem.doc

(20 KB) Pobierz
Curry z jajkiem

Curry z jajkiem
Porcja dla 5 osob. Czas przygotow. 50 min.
5 jajek,
1 cebula,
kawalek imbiru (1 cm),
1 zabek czosnku,
3 lyzki oleju,
1 lyzka kolendry,
1 lyzka proszku chilli,
2 lyzeczki kurkumy,
1/4 lyzeczki kminku,
2 lyzki wody,
4 lyzki soku cytrynowego,
2 swieze papryczki chilli,
1 pomidor,
sol.

1. Jajka umyc, zalac woda i ugotowac na twardo. Nastepnie obrac i ponacinac ze
wszystkich stron.
2. Cebule obrac i pokroic na plasterki. Imbir obrac i pokroic na wiorki. Czosnek obrac, przelozyc do mozdzierza i utrzec.
3. Papryczki ponacinac z obydwu stron. Pomidor pokroic w cwiartki.
4. Olej rozgrzac w garnku, podsmazyc na nim cebule, imbir i czosnek.
5. Kolendre, proszek chilli, kurkume i kminek przelozyc do miski i wymieszac z
woda. Przelozyc do garnka, dodac sol i wymieszac. Smazyc, az ziola zaczna
wydzielac aromat. Dodac sok z cytryny i dusic jeszcze 10 min.
6. Jajka przelozyc do garnka, dobrze wymieszac. Dodac papryczki oraz pomidor.
Dusic przez nastepne 5 min., az jajka przesiakna przyprawami.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 14.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin