Suflet z szynki.doc

(20 KB) Pobierz
Suflet z szynki

Suflet z szynki
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
150 g szynki wedzonej,
75 g sera gruyere,
40 g masla,
40 g maki,
5 jaj,
400 ml mleka,
sol, pieprz, galka muszkatolowa,
maslo do posmarowania formy.

1. Przygotowac sos beszamelowy: na patelni rozgrzac maslo, wsypac make, wymieszac na jednolita mase. Wlac zimne mleko. Mieszajac gotowac tak dlugo, az
sos zgestnieje. Odstawic do wystudzenia.
2. Szynke zmiksowac a ser gruyere utrzec na tarce.
3. Wymieszac szynke, ser, sos beszamelowy i zoltka. Doprawic sola, pieprzem i
galka.
4. Rozgrzac piekarnik do temp. 200żC. Wysmarowac maslem forme sufletowa (lub
kilka malych foremek).
5. Ubic piane z 5 bialek, delikatnie polaczyc z masa, napelnic forme, wstawic
do piekarnika. Suflet w duzej formie piec ok. 30-40 min, a w malych foremkach ok. 15 min. Do sufletu mozna podac sos chrzanowy.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 44.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin