kotlety_placki_nalesniki.pdf
(
438 KB
)
Pobierz
683881119 UNPDF
ziemniaczane placuszki
(sztuk ok. 12)
250g ziemniaczanego puree lub 2 duże ziemniaki
75g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
125ml mleka
sól, suszona pietruszka
oliwa do smażenia (opcjonalnie)
w przypadku, gdy nie mamy gotowego ziemniaczanego puree, ziemniaki obrać, pokroić w
kostkę i ugotować w osolonej wodzie. utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
w misce umieścić zimne ziemniaczane puree. przesiać tam mąkę wymieszaną z
proszkiem.
jajka rozbełtać widelcem z mlekiem w garnuszku. wlać tę miksturę do miski z
ziemniakami i mąką. dodać szczyptę soli i suszoną pietruszkę. dokładnie wszystko
wymieszać łyżką na jednolite ciasto.
smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni z dodatkiem oliwy lub nie (ja smażę bez).
nakładać dwie łyżki ciasta na jeden placuszek. smażyć z obu stron na rumiano,
przewracać gdy na cieście zaczną się pojawiać bąbelki.
podawać z wysmażonym bekonem i jajecznicą.
jajecznica
(1 osoba)
2 jajka
1-2 łyżki mleka
odrobina żółtego sera startego na tarce na dużych oczkach (u mnie ser edam)
odrobina masła do smażenia
sól, szczypiorek lub suszona pietruszka
rozgrzać patelnię. roztopić na niej masło. wbić jajka. mieszać je, aż powstanie jajecznica,
wlać szybko mleko, ponownie wymieszać. wsypać odrobinę sera. jeszcze raz przemieszać
i wyłączyć gaz. ser ma się nie rozpuścić całkowicie.
dodać soli i szczypiorku lub suszonej pietruszki do smaku.
Racuszki bakaliowe
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 3 łyżki masła (stopionego i przestudzonego)
- 50 g rodzynek
- 50 g smażonej skórki pomarańczowej (rozdrobnionej blenderem na mniejsze kawałki)
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
Drożdże wkruszyć do miski, utrzeć z 1/3 szklanki letniego mleka, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać pozostałe mleko i mąkę, połączyć z żółtkiem utartym z resztą
cukru na gładką masę. Wlać letnie stopione masło i ucierać (rózgą) aż powstanie gładkie, elastyczne
ciasto. Dodać rodzynki oraz skórki cytrusów, wymieszać, przykryć i odstawić.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, kłaść łyżką niewielkie placki na rozgrzany na patelni olej.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Soczyste kotleciki z kapustą
Składniki:
- średnia główka młodej kapusty
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 250 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe)
- 2 średniej wielkości świeżo ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 łyżki mielonych suszonych pomidorów
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
Kapustę pokroić na ćwiartki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez około 20 minut. Cebulę
posiekać i zeszklić na oliwie. Kapustę odcedzić, odcisnąć i zemleć razem z cebulą, gotowanymi
jajkami. Wymieszać z surowym jajkiem, mielonym mięsem, utłuczonymi ziemniakami, pomidorami i
szczypiorkiem. Wyrobić, doprawić solą i pieprzem.
Uformować niewielkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
Ziemniaczane placuszki kminkowe z sosem pomidorowym
Składniki
(na 4 porcje):
- 800 g mączystych ziemniaków
- sól
- 50 g plus 2 łyżki masła
- 150 g mąki pszennej
- 4-5 łyżek mleka
- 3 łyżki ziaren kminku
sos pomidorowy:
- 250 g przecieru pomidorowego
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz (kolorowy), szczypta cukru
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i gotować do miękkości w osolonym wrzątku przez około 25
minut. Odlać wodę i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Dodać łyżeczkę soli i ostudzić.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić 50 g masła, lekko
przestudzić, a następnie dodać je do ziemniaków wraz z mąką oraz mlekiem i wyrobić gładkie,
elastyczne ciasto.
Pokrytymi mąką rękami uformować z ciasta 12 kulek, ułożyć je na blasze i rozpłaszczyć na placuszki
grubości palca i średnicy 8 cm.
Posypać kminkiem (u mnie ziarenka i mielony) i na każdym placuszku rozłożyć po kilka wiórków
masła - w sumie 2 łyżki (o tym akurat zapomniałam).
Piec placuszki w gorącym piekarniku przez około 30 minut, aż się przyrumienią i będą chrupiące.
Przygotowanie sosu:
przecier pomidorowy wlać do rondelka i podgrzać na średnim ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać i
zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wsypać szczypiorek.
Na talerze wlać sos, na nim ułożyć placuszki i od razu podawać.
Twarożkowe placuszki z płatkami owsianymi
Składniki (dla 3 osób):
- 250 g półtłustego twarogu
- 3 jajka
- 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich
- posiekany koperek
sos:
- jogurt naturalny
- majonez
- sól
Twaróg z jajkami zmielić w blenderze na kremową masę, dodać płatki owsiane, koperek, zioła
prowansalskie, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na niewielką ilość rozgrzanego oleju nakładać łyżką porcje ciasta formując placuszki. Smażyć z obu
stron na złoty kolor.
Placuszki z czekoladą, jabłkiem i czekoladowym sosem
Składniki (na 16-18 placuszków):
- 225 g mąki pszennej
- 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
- 1 łyżka stopionego masła
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- 1 jabłko
- 50 g czekolady deserowej (u mnie mleczna)
gorący sos czekoladowy:
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 4 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mleka
- 40 g czekolady deserowej (użyłam mleczną, następnym razem zamieniłabym ją na gorzką)
- 1 łyżka masła
- 175 g płynnego miodu
- 1/4 łyżeczki esencji waniliowej
Przygotować sos:
w małej misce wymieszać kakao i mąkę kukurydzianą, wlać mleko i wymieszać dokładnie.
w rondelku roztopić miód, masło i połamaną na kawałki czekoladę. Kiedy składniki się połączą, dodać
kakao z mąką i mlekiem i gotować na małym ogniu cały czas mieszając przez około minutę (jeśli
wystygnie, można go podgrzewać).
Przygotować placuszki:
przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. W środku zrobić wgłębienie,
do którego wlać stopione, ostudzone masło i roztrzepane jajko. Rózgą mieszać, stopniowo wlewając
mleko, aż powstanie powstanie gładkie, półpłynne ciasto. Dodać obrane i starte na dużych oczkach
jabłko, oraz pokrojoną czekoladę. Wymieszać.
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i lekko ją natłuścić (ja smarowałam pędzelkiem zamoczonym w
oleju). Na jeden placuszek nakładać po dwie łyżki ciasta, tak by otrzymać placki o średnicy ok. 7,5
cm.
Smażyć przez kilka minut, aż na powierzchni placków pojawią się bąbelki. Wtedy przełożyć na druga
stronę i smażyć jeszcze przez około 1 minutę.
Podawać od razu, polane gorącym sosem czekoladowym. Zamiast sosu czekoladowego placuszki
można polać miodem, lub syropem klonowym, albo podawać bez dodatków - same w sobie też są
słodkie.
Kotlety z ryżu i marchewki
Składniki
(na 4 porcje):
- 150 g ryżu
- 4 duże marchewki
- 3 żółtka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju
sos:
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Ryż wsypać do osolonego wrzątku i ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Marchewki
obrać i ugotować w całości tak, by pozostały lekko twarde, odstawić by ostygły.
Zimne marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ryżem. Dodać roztrzepane żółtka i
bułkę tartą, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.
Z masy, wilgotnymi rękami uformować 8 podłużnych kotlecików.
Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru (przez 2-3 minuty z każdej
strony).
Majonez utrzeć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos podawać do kotlecików.
Naleśniki po zbójnicku
Plik z chomika:
christo.monte
Inne pliki z tego folderu:
slodkie_conieco [bułeczki, rogaliki, batoniki].pdf
(1112 KB)
zapiekanki_tarty_pizze.pdf
(849 KB)
wytrawnie [wypieki na ostro].pdf
(972 KB)
pierogi_kluski_makaron.pdf
(350 KB)
słoikowo [przetwory].pdf
(500 KB)
Inne foldery tego chomika:
►Kuchnia
Anielska kuchnia II
Biała kiełbasa
Chleb
Drób
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin