wytrawnie [wypieki na ostro].pdf

(972 KB) Pobierz
683915340 UNPDF
Francuskie koszyczki
Składniki:
ciasto francuskie mrożone 1 szt.
mięso mielone 20 dkg
pieczarki 10 dkg
cebula 1 szt.
pomidorki koktajlowe
ser mozarella
cukinia mała 1 szt.
papryka ostra
pieprz
sól
Przygotowujemy farsz:
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki i
razem chwilę dusimy. Na osobnej patelni obsmażamy mięso mielone. Dodajemy je do
pieczarek i cebulki. Przyprawiamy do smaku.
Ciasto rozmrażamy. Kroimy na kwadraty wielkości 8x8 cm. Kwadraty ciasta wkładamy do
formy do muffinek wysmarowanej delikatnie olejem. Do środka łyżeczką nakładamy trochę
farszu.
Na to układamy po plasterku cukinii i kilka ćwiartek pomidorka. Na koniec dodajemy po
plasterku sera.
Zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180'C
683915340.004.png
Wytrawne muffinki (x3):
(12 sztuk)
skladniki suche:
350g maki
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
przyprawy: lyzeczka tymianku, lyzeczka suszonej natki pietruszki, lyzeczka ziol
prowansalskich, odrobina pieprzu ziolowego, odrobina pieprzu czarnego
skladniki mokre:
2 jajka
szklanka mleka
125g masla lub margaryny do pieczenia
ponadto:
kawaleczek sera feta
lyzka zielonych lub czarnych oliwek
kawalek szynki konserwowej
kilka pomidorkow suszonych z zalewy
kawalek zoltego sera (sprawdza sie ser edam)
odrobina masla do posmarownaia formy
najpierw przygotowac dodatki: ser feta rozdrobnic w palcach. wlozyc do miseczki.
dodac pokrojone drobno oliwki.
suszone pomidorki dobrze odsaczyc. pokroic drobno. przelozyc do miseczki numer 2.
dodac do nich pokrojona drobno szynke konserwowa.
ser zolty zetrzec na tarce na duzych oczkach do miseczki numer 3.
przygotowac muffinki: polaczyc w misce wszystkie skladniki mieszajac lyzka.
w drugiej misce rozbeltac widelcem jajka. dodac mleko. rozbeltac razem. maslo (lub
margaryne do pieczenia) rozpuscic w mikrofali. ostudzic. wlac do miski z mokrymi
skladnikami. wymieszac lyzka.
do miski z suchymi skladnikami wlac zawartosc miski numer dwa. wymieszac lyzka
wszystko razem.
ciasto podzielic na trzy czesci. do jednej wrzucic oliwki z feta. wymieszac. do drugiej
dodac pomidorki i szynke. wymieszac. trzecia czesc ciasta pozostawic bez dodatkow.
forme na muffinki posmarowac maslem. nakladac ciasto z feta i oliwkami do 4 dziurek,
nastepnie ciasto z pomidorkami i szynka do kolejnych 4. na koniec do pozostalych 4
683915340.005.png
 
nalozyc ciasto bez dodatkow. polozyc na nim na wierzch starty zolty ser dociskajac go
reka.
piec 25 minut w 180 stopniach.
studzic muffinki na kratce. podawac z maslem, wedlina lub serkiem.
chlebek z orzechami i daktylami
(2 keksowki o wymiarach 25 x 8 cm):
1 szklanka daktyli
1 szklanka wrzacej wody
2 lyzeczki golden syrup
1 plus 1/4 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki platkow owsianych
1 szklanka orzechow wloskich
1/2 szklanki brazowego cukru
ponadto:
maslo i bulka tarta do wysmarowania i wysypania foremek
daktyle odpestkowac. pokroic drobno. wlozyc do rondelka. dodac wode oraz golden
syrup. wymieszac. odstawic na 15 minut.
do miski wsypac make z soda. nastepnie platki owsiane i cukier, wymieszac. orzechy
drobno posiekac. wsypac do miski i ponownie wymieszac.
na koniec dodac miksture z daktyli i wymieszac wszystko razem.
keksowki posmarowac maslem i wysypac bulka tarta. przelozyc do nich ciasto.
piec okolo 40-50 minut w 180 stopniach.
podawac np. z maslem lub serkiem waniliowym.
683915340.006.png 683915340.001.png
Gwiazdki serowe z kaszki kukurydzianej
Składniki :
- 200 g drobnej kaszki kukurydzianej
- 100 g sera żółtego
- 1/4 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
- 3 łyżki masła
- 1 surowe jajko
- sól
- ulubione zioła (nie było ich w oryginalnym przepisie, ale następnym razem bym dodała)
Ser zetrzeć na drobnej tarce, masło posiekać na stolnicy z kaszką kukurydzianą. Dodać starty ser,
śmietankę, roztrzepane jajko i sól. Dobrze wyrobić ciasto.
Rozwałkować na dość gruby placek (ok. 5 mm) i wykrawać gwiazdki. Układać na natłuszczonej
blasze.
Piec w 190-200 st.C przez około 10-12 minut.
683915340.002.png
Scones z żółtym serem
Składniki (na 10 bułek):
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 25 g bardzo miękkiego masła
- pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
- 170 g startego na drobnych oczkach sera żółtego
- 1 duże jajko
- 100 ml zimnego mleka
- 50 ml zimnej śmietanki 30%
- woda do posmarowania
- ziarna słonecznika i siemienia lnianego do posypania
Nagrzać piekarnik do 200 st.C.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą wymieszać w misce. Wetrzeć masło i musztardę. Wsypać
pietruszkę i ser.
W osobnym naczyniu wymieszać jajko, mleko i śmietanę, wlać do mąki i wszystkie składniki
połączyć łyżką.
Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, lekko wyrobić, rozpłaszczyć na grubość około 2 cm i
wycinać szklanką sconsy, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować wodą i
posypać nasionami.
Piec przez około 15-20 minut. Wyjąć i jeść jeszcze ciepłe.
683915340.003.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin