TARTA.doc

(654 KB) Pobierz
TARTA BUDYNIOWA na kwaśniej śmietanie

TARTA BUDYNIOWA na kwaśniej śmietanie

 

 



Składniki na kruchy spód:

·         1 duże żółtko

·         2 łyżeczki zimnej wody

·         155 g mąki pszennej (dodałam 1 łyżkę więcej)

·         50 g drobnego cukru

·         szczypta soli

·         115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

Składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7  - 9 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

 

Składniki na krem z kwaśnej śmietany:

·         2 duże jajka

·         225 g kwaśnej śmietany 18%

·         55  g creme fraiche (zastąpiłam kwaśną śmietaną 18%)

·         pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

·         100 g cukru

·         1 łyżka mąki pszennej

·         szczypta soli

Wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości. Tak przygotowany krem wylać na wcześniej podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Teraz można dodać do kremu garść dowolnych owoców (u nas truskawki) lub poczekać z owocami do ozdobienia po upieczeniu.

 

Piec w temperaturze 190ºC przez minimum 20 do 30 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut). Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Podawać z delikatnymi owocami na wierzchu i oprószoną cukrem pudrem.

 

 

 

TARTA Z MASCARPONE I WIŚNIAMI

 

 

Składniki:

·        

1 1/3 szklanki mąki

·         1/4 szklanki cukru

·         6 łyżek masła

·         1 żółtko

·         30g cukru waniliowego

Nadzienie:

·         250g mascarpone

·         1/2 kubka greckiego jogurtu ok 200g

·         2 jajka

·         1/3 szklanki cukru pudru

·         3 łyżki mąki

·         30g cukru waniliowego

Dodatkowo:

·         2 łyżki żelatyny 

·         1 1/2 szklanki soku z wiśni

·         300g wiśni

·         2 łyżki cukru (można dodać więcej)


Wykonanie:

Mąkę, cukier, połączyć z masłem i żółtkiem. Dobrze wyrobione ciasto kruche włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę do tarty o wymiarach 23 cm. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć wyjąć spód i wlać nadzienie. Piec 40 min w 180 stopniach.

 

Nadzienie: Mascarpone , jogurt, jajka, cukier oraz mąkę dobrze zmiksować (nie za długo). Masę wlać na tartę. (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ! )

 

Upieczoną tartę wyłożyć na kratkę i ostudzić. 1/2 szklanki soku z wiśni zagotować z cukrem, do gorącego soku dodać żelatynę. Mieszać aż całość się rozpuści, a następnie wlać do pozostałego soku. Dodać wydrylowane wiśnie. Całość dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 20 minut. Na ostudzoną tartę wylewamy tężejący sok z wiśniami. Wkładamy do lodówki na godzinę. 

 

 

 

MAZUREK KOKOSOWY Z MIGDAŁAMI



 

"Co prawda do Świąt Wielkanocnych jest jeszcze sporo czasu, ale nie zaszkodzi wypróbować kilka świątecznych wypieków :). 

Na naszym blogu pojawia się pierwszy przepis na Wielkanocnego Mazurka. 

Zawsze byłam negatywnie nastawiona na tego typu wypieki, widząc na różnych fotografiach pełno czekolady, karmelu....

Lecz ten mazurek wzbudził we mnie dużą ciekawość :). Postanowiłam go wypróbować i nie żałuję. Jestem mile zaskoczona tym właśnie wypiekiem. 

Mazurka robi się bardzo szybko i łatwo. Szczególnie przypadł do gustu mojemu tacie i bratu, który stwierdził, ze mógłby zjeść go całego! :). Polecam!"

 

Składniki:

 

Ciasto:

·         100 g mąki krupczatki

·         100 gki pszennej

·         50 g cukru pudru

·         100 g masła

·         1 cukier wanilinowy

·         1 żółtko

·         1 łyżka kwaśnej śmietany

·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·         szczypta soli

·         skórka otarta z 1 cytryny

Polewa

·         100 ml mleka

·         100 g masła

·         50 g cukru

·         1½ szklanki mleka w proszku

·         ½ szklanki wiórków kokosowych 

Dodatkowo:

·         płatki migdałowe

·         kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką, szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać żółtko, śmietanę, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można także ciasto zamrozić), schłodzone ciasto cienko rozwałkować w prostokąt z podwyższonymi bokami, po nakłuwać i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec 20 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Po upieczeniu spód mazurka przestudzić.

Na polewę zagotować mleko z cukrem, dodać masło, rozpuścić, dodać mleko w proszku, kokos, wymieszać i wylać na przestudzony spód. Udekorować płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą.

 

 

 

TARTA WARZYWNA Z KURCZAKIEM

 

 

Składniki na nadzienie:

·         2 udka z kurczaka

·        

1 duża marchewka

·         1/2 pory

·         1 pietruszka

·         mała puszka kukurydzy

·         1 ząbek czosnku

·         100g fety

·         1/2 dużej puszki ciecierzycy

 

Ciasto Kruche:

·         1 szklanka mąki krupczatki 

·         1/2 szklanki mąki pszennej

·         5 łyżek kremówki

·         ew. 2 łyżki wody (pominęłam wodę)

·         125 g miękkiego masła

·         odrobinę soli

·         przyprawy (u mnie oregano, pieprz, bazylia)

 

Dodatkowo:

·         1 jajko

·         100ml śmietany 30%

Wykonanie:

Z udek zdjąć skórę i ugotować je na parze. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Porę pokroić na cieniutkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię teflonową z łyżką oliwy wsypać marchewkę, pietruszkę, porę i pokrojony w kosteczkę ząbek czosnku. Całość dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę fetę. 

Z gotowych udek obrać mięso i pokroić na małe kawałeczki. Do dużej miski wsypać warzywa z patelni, kukurydzę, ciecierzycę i mięso. Całość dobrze przyprawić pieprzem, solą i ziołami (według waszego uznania). 

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką lub między dwoma foliami spożywczymi. Do przygotowanej for...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin