Od_ziarna_do_chleba.pdf
(
380 KB
)
Pobierz
PROJEKT EDUKACYJNY
pn. „OD ZIARNA DO CHLEBA”
Opracowany przez
zespół nauczycieli:
Katarzyna Ignaciuk
Izabela Mehring
Danuta Heyducka
Jolanta Podhajska
Monika Zocholla
- PUCK -
WPROWADZENIE:
Pieczenie chleba w dawnych czasach było ciężką praca i trudnym zadaniem. Chleb otaczany był
szczególnym szacunkiem i czcią. Ludzie wierzyli, że chleb jest darem Bożym i daje zdrowie, dostatek,
szczęście i spokojne życie.
Ludzie szanowali chleb. Bochen chleba miał swoje specjalne miejsce w każdym domu, przykryty
serwetą leżał na stole. Podczas posiłku, kiedy zaczynano kroić chleb kreślono na nim znak krzyża.
Gdy chleb upadł na ziemię ludzie prędko go podnosili i całowali mówiąc „Boże daruj nam”. Nie
wolno było dotykać chleba nie umytą ręką, a także nie należało jeść chleba w czapce na głowie.
Szanowano również okruchy chleba, które zbierano i wrzucano do pieca lub zjadano.
Dziś bardzo często obserwujemy zanik szacunku do chleba i pracy ludzkiej. Widzimy jak chleb czy
bułki są wyrzucane. Obserwując to negatywne zjawisko postanowiłyśmy przypomnieć ile trudu i
znoju potrzeba by powstał chleb – podstawa naszego codziennego pożywienia.
Gdyby chleb umiał mówić powiedziałby:
„Szanujcie mnie, ponieważ na świecie jest wielu
głodnych ludzi, spragnionych chleba!”
Motto:
„BYĆ DOBRYM JAK CHLEB”
/Św. brat Albert Chmielowski/
CELE:
1.
Zapoznanie z kolejnymi etapami produkcji chleba.
2.
Zapoznanie z różnymi gatunkami pieczywa.
3.
Zapoznanie z zawodami: rolnik, młynarz, piekarz.
4.
Rozwijanie umiejętności wyrabiania ciasta na bułki i chleb.
5.
Kształtowanie umiejętności zgodnej współpracy w zespole.
6.
Dbanie o ład i porządek podczas pracy, kształtowanie nawyku porządkowania swoich miejsc
pracy.
7.
Wdrażanie dzieci do szanowania pieczywa.
8.
Uświadomienie dzieciom
, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi:
rolnika, młynarza, piekarza.
DZIAŁANIA:
1.
Poniedziałek:
8.30
Inauguracja projektu
przedstawienie założeń projektu
,
podział zadań:
-
przygotowanie prezentacji:
*
Szkoła Podstawowa
Klasy I-III przedstawienie zabawy ruchowej pn: „Mało nas”
Klasa IV-V przedstawienie prezentacji na podstawie wiersza „Abecadło o
chlebie”
*
Gimnazjum
Prezentacja wierszy związanych z chlebem(w załączeniu)
*Szkoła Przysposabiająca do Pracy
Wykonanie ilustracji do przysłów o chlebie(przysłowia do wyboru, w
załączeniu) –
technika i format dowolny.
Uczniowie szkoły podstawowej i gimnazjum przygotowują prace
plastyczne o tematyce związanej z projektem – format i technika
dowolna.
8.50 wycieczka do piekarni – I grupa
2.
Wtorek:
8.50 wycieczka do piekarni – II grupa
Historia chleba.
omówienie procesu wytwarzania chleba na podst. opowiadania i
historyjki obrazkowej(w załączeniu),
poznanie zawodów rolnik, młynarz, piekarz i ich roli w procesie
produkcji pieczywa,
wypełnianie kart pracy(w załączeniu)
3.
Środa:
8.50 wycieczka do piekarni – III grupa
Praca nad plakatem tematycznym(warsztaty plastyczne)
Format i technika pracy dowolna.
4.
Czwartek:
8.50 wycieczka do piekarni p. Brzóski – IV grupa
Warsztaty – pieczemy chleb, bułki lub inne wyroby piekarnicze.
Przygotowanie do działania praktycznego ( fartuchy, nakrycie
głowy, mycie rąk):
-odmierzanie produktów,
-mieszanie ciasta mikserem,
-wyrabianie ciasta, ugniatanie,
-formowanie chleba i bułek,
-układanie bułek na blachach,
-mierzenie płynów i produktów sypkich
-odstawienie ciasta do wyrośnięcia.
Wykonane wyroby pieczemy w kuchni szkolnej od godz. 9.30
Omówienie i ocena efektów pracy.
Mycie rąk i porządkowanie miejsca pracy
Wypełnianie kart pracy, rozwiązywanie rebusów, krzyżówek,
zagadek(w załączeniu)
5.
Piątek:
8.50 wycieczka do piekarni p. Brzóski – V grupa
Podsumowanie projektu.
przedstawienie prezentacji ruchowych –„Historia chleba”
degustacja własnoręcznych wypieków,
quiz tematyczny,
prezentacja prac plastycznych,
MATERIAŁY POMOCNICZE
:
1.
HISTORIA CHLEBA
2.
PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI
3.
PRZEPIS NA BUŁKI
4.
„ABECADŁO O CHLEBIE” wiersz Władysława Bełzy
5.
„ŻYTO I CHLEB” opowiadanie Czesława Janczarskiego
6.
JAK TO DAWNIEJ CHLEB PIECZONO
7.
W JAKI SPOSÓB LUDZIE DZISIAJ CZCZĄ CHLEB?
8.
PREZENTACJA „
JAK POWSTAJE CHLEB?”
9.
KARTY PRACY
HISTORIA CHLEBA
(1)
„Od ziarenka do bochenka”
1.
Rolnik zasiewa w polu ziarenka zbóż
2.
Ziarno kiełkuje i wschodzi już
3.
Zboże dojrzewa i jest koszone
4.
Ziarenka zboża są wymłócone
5.
Potem do młyna zawożą je
6.
Mielą i mąka z nich powstaje
7.
Z mąki w piekarni wyrabia się ciasto
8.
Rośnie to ciasto, długi czas czeka
9.
A z niego chlebek piekarz wypieka
10.I z półki sklepowej do nas się uśmiecha.
PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI
(2)
Składniki:
1kg mąki żytniej
40dag ziemniaków
1dag drożdży
1 łyżeczka soli
3 szklanki wody mineralnej
tłuszcz do posmarowania blachy
Poprzedniego dnia 35 dag mąki zalać trzema szklankami przegotowanej wody,
najlepiej mineralnej i postawić w ciepłym miejscu do sfermentowania. Rano
ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe zemleć w maszynce lub
przetrzeć przez sito. Do zaczynu chlebowego dodać ziemniaki i pozostałą
przesianą mąkę, pokruszyć drożdże i łyżeczkę soli. Wyrabiać ciasto 10 min
(najlepiej mikserem), a następnie pozostawić w ciepłym miejscu na 2-3 godziny
do wyrośnięcia. Przełożyć na natłuszczoną blachę i zostawić jeszcze na pół
godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C i piec ok. godziny.
Do ciasta można dodać kminek lub inne ziarna oraz posypać nimi chleb przed
wstawieniem do piekarnika.
Życzymy smacznego!!!
CIEKAWOSTKA
W dawnych czasach blachę wykładano liśćmi kapusty i … tataraku,
który miał podobno zapewniać zdrowie i doskonałą kondycję na długie
lata!
PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE
(3)
Składniki:
5-6 szklanek mąki (według uznania pszenna, lub żytnia)
50 g drożdży
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
2 szklanki wody (ciepłej)
W misce rozpuścić drożdże w wodzie (ciepłej nie gorącej!); dodać 2 szklanki mąki
i odstawić do wyrośnięci w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie dodać sól, resztę mąki
oraz olej. Wszystko dobrze wyrobić i znów pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu. Gdy gotowe to:
1.
podziel ciasto na bułki (z tej ilości wychodzi 12 bułek),
2.
rozłóż bułki na wysmarowanej blaszce,
3.
włóż do piekarnika lekko nagrzanego,
4.
piecz w temp.160°C - 180°C aż się zarumienią.
Plik z chomika:
szpila59
Inne pliki z tego folderu:
59_pomoc_techniczna_pszczola.pdf
(792 KB)
50_pomoc techniczna_zwierzeta gospodarskie.pdf
(2327 KB)
37_pomoc techniczna_krajobraz wiejski.pdf
(3544 KB)
wieś.JPG
(49 KB)
krowa.JPG
(72 KB)
Inne foldery tego chomika:
ABC młodego konsumenta
bajki
bal
bezpieczne dziecko
biblioteka
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin