Od_ziarna_do_chleba.pdf

(380 KB) Pobierz
PROJEKT EDUKACYJNY
pn. „OD ZIARNA DO CHLEBA”
Opracowany przez
zespół nauczycieli:
Katarzyna Ignaciuk
Izabela Mehring
Danuta Heyducka
Jolanta Podhajska
Monika Zocholla
- PUCK -
958367952.017.png
WPROWADZENIE:
Pieczenie chleba w dawnych czasach było ciężką praca i trudnym zadaniem. Chleb otaczany był
szczególnym szacunkiem i czcią. Ludzie wierzyli, że chleb jest darem Bożym i daje zdrowie, dostatek,
szczęście i spokojne życie.
Ludzie szanowali chleb. Bochen chleba miał swoje specjalne miejsce w każdym domu, przykryty
serwetą leżał na stole. Podczas posiłku, kiedy zaczynano kroić chleb kreślono na nim znak krzyża.
Gdy chleb upadł na ziemię ludzie prędko go podnosili i całowali mówiąc „Boże daruj nam”. Nie
wolno było dotykać chleba nie umytą ręką, a także nie należało jeść chleba w czapce na głowie.
Szanowano również okruchy chleba, które zbierano i wrzucano do pieca lub zjadano.
Dziś bardzo często obserwujemy zanik szacunku do chleba i pracy ludzkiej. Widzimy jak chleb czy
bułki są wyrzucane. Obserwując to negatywne zjawisko postanowiłyśmy przypomnieć ile trudu i
znoju potrzeba by powstał chleb – podstawa naszego codziennego pożywienia.
Gdyby chleb umiał mówić powiedziałby: „Szanujcie mnie, ponieważ na świecie jest wielu
głodnych ludzi, spragnionych chleba!”
Motto:
„BYĆ DOBRYM JAK CHLEB”
/Św. brat Albert Chmielowski/
CELE:
1. Zapoznanie z kolejnymi etapami produkcji chleba.
2. Zapoznanie z różnymi gatunkami pieczywa.
3. Zapoznanie z zawodami: rolnik, młynarz, piekarz.
4. Rozwijanie umiejętności wyrabiania ciasta na bułki i chleb.
5. Kształtowanie umiejętności zgodnej współpracy w zespole.
6. Dbanie o ład i porządek podczas pracy, kształtowanie nawyku porządkowania swoich miejsc
pracy.
7. Wdrażanie dzieci do szanowania pieczywa.
8. Uświadomienie dzieciom , że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi:
rolnika, młynarza, piekarza.
DZIAŁANIA:
1. Poniedziałek:
8.30 Inauguracja projektu
przedstawienie założeń projektu , podział zadań:
- przygotowanie prezentacji:
* Szkoła Podstawowa
Klasy I-III przedstawienie zabawy ruchowej pn: „Mało nas”
Klasa IV-V przedstawienie prezentacji na podstawie wiersza „Abecadło o
chlebie”
* Gimnazjum
Prezentacja wierszy związanych z chlebem(w załączeniu)
*Szkoła Przysposabiająca do Pracy
Wykonanie ilustracji do przysłów o chlebie(przysłowia do wyboru, w
załączeniu) –
technika i format dowolny.
Uczniowie szkoły podstawowej i gimnazjum przygotowują prace
plastyczne o tematyce związanej z projektem – format i technika
dowolna.
8.50 wycieczka do piekarni – I grupa
2. Wtorek:
8.50 wycieczka do piekarni – II grupa
Historia chleba.
omówienie procesu wytwarzania chleba na podst. opowiadania i
historyjki obrazkowej(w załączeniu),
poznanie zawodów rolnik, młynarz, piekarz i ich roli w procesie
produkcji pieczywa,
wypełnianie kart pracy(w załączeniu)
3. Środa:
8.50 wycieczka do piekarni – III grupa
Praca nad plakatem tematycznym(warsztaty plastyczne)
Format i technika pracy dowolna.
4. Czwartek:
8.50 wycieczka do piekarni p. Brzóski – IV grupa
Warsztaty – pieczemy chleb, bułki lub inne wyroby piekarnicze.
Przygotowanie do działania praktycznego ( fartuchy, nakrycie
głowy, mycie rąk):
-odmierzanie produktów,
-mieszanie ciasta mikserem,
-wyrabianie ciasta, ugniatanie,
-formowanie chleba i bułek,
-układanie bułek na blachach,
-mierzenie płynów i produktów sypkich
-odstawienie ciasta do wyrośnięcia.
Wykonane wyroby pieczemy w kuchni szkolnej od godz. 9.30
Omówienie i ocena efektów pracy.
Mycie rąk i porządkowanie miejsca pracy
Wypełnianie kart pracy, rozwiązywanie rebusów, krzyżówek,
zagadek(w załączeniu)
958367952.018.png 958367952.019.png 958367952.020.png 958367952.001.png 958367952.002.png 958367952.003.png 958367952.004.png 958367952.005.png 958367952.006.png
5. Piątek:
8.50 wycieczka do piekarni p. Brzóski – V grupa
Podsumowanie projektu.
przedstawienie prezentacji ruchowych –„Historia chleba”
degustacja własnoręcznych wypieków,
quiz tematyczny,
prezentacja prac plastycznych,
MATERIAŁY POMOCNICZE :
1. HISTORIA CHLEBA
2. PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI
3. PRZEPIS NA BUŁKI
4. „ABECADŁO O CHLEBIE” wiersz Władysława Bełzy
5. „ŻYTO I CHLEB” opowiadanie Czesława Janczarskiego
6. JAK TO DAWNIEJ CHLEB PIECZONO
7. W JAKI SPOSÓB LUDZIE DZISIAJ CZCZĄ CHLEB?
8. PREZENTACJA „ JAK POWSTAJE CHLEB?”
9. KARTY PRACY
HISTORIA CHLEBA
(1)
„Od ziarenka do bochenka”
1. Rolnik zasiewa w polu ziarenka zbóż
2. Ziarno kiełkuje i wschodzi już
3. Zboże dojrzewa i jest koszone
4. Ziarenka zboża są wymłócone
5. Potem do młyna zawożą je
6. Mielą i mąka z nich powstaje
7. Z mąki w piekarni wyrabia się ciasto
8. Rośnie to ciasto, długi czas czeka
9. A z niego chlebek piekarz wypieka
10.I z półki sklepowej do nas się uśmiecha.
958367952.007.png 958367952.008.png 958367952.009.png 958367952.010.png
PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI
(2)
Składniki:
1kg mąki żytniej
40dag ziemniaków
1dag drożdży
1 łyżeczka soli
3 szklanki wody mineralnej
tłuszcz do posmarowania blachy
Poprzedniego dnia 35 dag mąki zalać trzema szklankami przegotowanej wody,
najlepiej mineralnej i postawić w ciepłym miejscu do sfermentowania. Rano
ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe zemleć w maszynce lub
przetrzeć przez sito. Do zaczynu chlebowego dodać ziemniaki i pozostałą
przesianą mąkę, pokruszyć drożdże i łyżeczkę soli. Wyrabiać ciasto 10 min
(najlepiej mikserem), a następnie pozostawić w ciepłym miejscu na 2-3 godziny
do wyrośnięcia. Przełożyć na natłuszczoną blachę i zostawić jeszcze na pół
godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C i piec ok. godziny.
Do ciasta można dodać kminek lub inne ziarna oraz posypać nimi chleb przed
wstawieniem do piekarnika.
Życzymy smacznego!!!
CIEKAWOSTKA
W dawnych czasach blachę wykładano liśćmi kapusty i … tataraku,
który miał podobno zapewniać zdrowie i doskonałą kondycję na długie
lata!
PRZEPIS NA BUŁKI DROŻDŻOWE
(3)
Składniki:
5-6 szklanek mąki (według uznania pszenna, lub żytnia)
50 g drożdży
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
2 szklanki wody (ciepłej)
W misce rozpuścić drożdże w wodzie (ciepłej nie gorącej!); dodać 2 szklanki mąki
i odstawić do wyrośnięci w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie dodać sól, resztę mąki
oraz olej. Wszystko dobrze wyrobić i znów pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu. Gdy gotowe to:
1. podziel ciasto na bułki (z tej ilości wychodzi 12 bułek),
2. rozłóż bułki na wysmarowanej blaszce,
3. włóż do piekarnika lekko nagrzanego,
4. piecz w temp.160°C - 180°C aż się zarumienią.
958367952.011.png 958367952.012.png 958367952.013.png 958367952.014.png 958367952.015.png 958367952.016.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin