· 1 kg ziemniaków
· 100 g szynki lub mielonki
· natka pietruszki
· 3 jajka
· sos:
· kostka rosołowa
· koncentrat pomidorowy
· pieprz, sól, wegeta
· 500 ml wody
· śmietana 12%
· koperek
· Panierka:
· bułka tarta
· 2 jajka
1. Ziemniaki obrać i ugotować i odstawić do wystygnięcia.
2. przekręcić przez maszynkę. Ugotować jajka na twardo i pokroić w kosteczkę.
3. szynkę pokroić w niewielkie paseczki i posiekać natkę.
4. wszystko razem połączyć i uformować na kształt krokietów.
5. sos: do wrzącej wody wrzucić kostkę rosołowa i koncentrat w zależności od gustu czy ktoś woli kwaśniejszy czy nie. Dodać przyprawy, koperek i zabielić śmietana.
6. krokiety obtoczyć w jajku i bułce i smażyć na gorącym oleju, polać sosem. Podawać gorące.
amorek261