Kremowy sos czosnkowy.doc

(21 KB) Pobierz
Kremowy sos czosnkowy

Kremowy sos czosnkowy

 

Składniki:
- 10 ząbków czosnku
- 2 kromki chleba tostowego
- 3/4 szklanki

mleka
- 2 gałązki zielonej pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz

Opis przygotowania:
1) W garnuszku gotujemy wodę i wrzucamy do niej na 3 min. obrane ząbki czosnku. Z chleba tostowego wybieramy miękisz.
2) Mleko

podgrzewamy na ogniu. Wrzucamy do niego rozgnieciony czosnek, miękisz chleba i zieloną pietruszkę. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając ok. 15 min. Podczas gotowania dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku

.
3) Gotujemy i rozcieramy zawartość sosu drewnianą łyżką, aż stanie się w miarę gładki. Sprawdzamy smak.

 

 

Opis / Uwagi:
Sos podajemy na ciepło do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych i duszonych. Może być użyty na zimno do pieczonego mięsa, podanego jako wędlina.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin