KIEŁBASA STAROWIEJSKA.doc

(25 KB) Pobierz
KIEŁBASA STAROWIEJSKA

                        KIEŁBASA STAROWIEJSKA

 

 

              Skład na 10 kg.

                         mięso z szynki - 6 kg

                         mięso z karkówki - 4 kg

 

 

            Przyprawy:

                    sól warzona - 0,16kg tzn. 1,6% na 1 kg mięsa

                    pieprz czarny mielony - 0,05 kg

                    majeranek - 0,04 kg

                    czosnek - 0,05 kg

                    cukier - 0,03 kg

                    woda - 0,5 l

              Jelita:

                     jelita wieprzowe fi 28-30 mm.

 

 

   Mięso kroimy w drobną kostkę 1-1 cm. Czosnek dokładnie rozgniatamy i dodajemy do 0,5 litra wody po czym wodę dolewamy do pokrojonego mięsa wraz z solą i pozostałymi przyprawami dokładnie mieszając ok. 10 min. Po dokładnym wymieszaniu pozostawiamy na 2h

   Po upływie 2h nabijamy kiełbaskę w jelita i kręcimy w parki o dł. 25-30 cm.

       

       Zapiekanie:

   Kiełbasę zapiekamy w piekarniku przez 50-60 min w temp. 180 st.C, pod koniec pieczenia często obserwując stopień przypieczenia skórki, by nie dopuścić do jej przypalenia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin