Tort z dyni i ryżu.txt

(0 KB) Pobierz
SK�ADNIKI: 2 szklanki mleka, 1 szklanka ry�u,
 �y�eczka mas�a, s�l. 50 dag dyni, 3 jajka, 3 �y�ki cukru,
 opakowanie cukru waniliowego, bulka tarta. 

 SPOS�B WYKONANIA: 

Ry� ugotowa� na sypko (najlepiej w k�pieli wodnej) na mleku, 
dodaj�c do mleka �y�eczk� mas�a i odrobin� soli. Ostudzi�.
 Dyni� obra�, odrzuci� pestki, mi��sz pokraja� w kostk�, skropi� wod�,
 poddusi�, przetrze� przez sito. Jajka podzieli� na ��tka i bia�ka. 
��tka utrze� do bia�o�ci z cukrem i cukrem waniliowym. Bia�ka ubi� na sztywn� pian�. 
Do ��tek doda� dyni�, ry� i pian� z bia�ek. Wszystkie sk�adniki lekko wymiesza�, prze�o�y� do tortownicy.
 Wysmarowanej t�uszczem i wysypanej bu�k� tart�. Zapiec w �rednio gor�cym piekarniku.
 Ten tort je si� gor�cy z sosem waniliowym.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin