SK�ADNIKI: 2 szklanki mleka, 1 szklanka ry�u, �y�eczka mas�a, s�l. 50 dag dyni, 3 jajka, 3 �y�ki cukru, opakowanie cukru waniliowego, bulka tarta. SPOS�B WYKONANIA: Ry� ugotowa� na sypko (najlepiej w k�pieli wodnej) na mleku, dodaj�c do mleka �y�eczk� mas�a i odrobin� soli. Ostudzi�. Dyni� obra�, odrzuci� pestki, mi��sz pokraja� w kostk�, skropi� wod�, poddusi�, przetrze� przez sito. Jajka podzieli� na ��tka i bia�ka. ��tka utrze� do bia�o�ci z cukrem i cukrem waniliowym. Bia�ka ubi� na sztywn� pian�. Do ��tek doda� dyni�, ry� i pian� z bia�ek. Wszystkie sk�adniki lekko wymiesza�, prze�o�y� do tortownicy. Wysmarowanej t�uszczem i wysypanej bu�k� tart�. Zapiec w �rednio gor�cym piekarniku. Ten tort je si� gor�cy z sosem waniliowym.
be.3