III DANIA GORĄCE.doc

(30 KB) Pobierz

 

III DANIA GORĄCE

Kasza gryczana z porami

2 filiżanki kaszy gryczanej 5 porów pokrojonych sól, pieprz, przyprawy ziołowe do smaku Zagotować kaszę w 4 filiżankach wody z solą. Po chwili dodać pory. Dogotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać przyprawy. Podawać z surówką z kapusty kwaszonej.

Pasztet "razowy"

1/2 chleba razowego 1/4 kg podsmażonych pieczarek 3 cebule pokrojone i podduszone na tłuszczu 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki mąki kukurydzianej lub gryczanej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz do smaku Chleb rozdrobnić i namoczyć w wodzie. Połączyć z pozostałymi produktami, zemleć przez maszynkę do mięsa. Przyprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać 1 - 2 łyżek oliwy. Dokładnie wymieszać i włożyć do foremki. Piec w piekarniku 40 - 50 minut. Chleb można zastąpić w części kaszą gryczaną lub płatkami owsianymi albo jęczmiennymi.

Omlet z płatków owsianych

1 filiżanka płatków 1 cebula drobno pokrojona 1 marchew pokrojona w drobne paseczki 2 łyżki prażonego siemienia lnianego lub ziarenek sezamowych sól, pieprz, przyprawy ziołowe do smaku Płatki namoczyć na 2 godziny w wodzie. Dodać cebulę, marchew i przyprawy. Jeśli zbyt rzadkie zagęścić mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym. Podawać z surówką.

Pasztet sojowy

1/2 kg pieczarek podsmażonych 2 - 3 jajka 4 cebule pokrojone i podduszone na tłuszczu 2 filiżanki ugotowanej soi 1 seler ugotowany 1 pietruszka ugotowana 1 marchew ugotowana sól, pieprz, przyprawy ziołowe do smaku Składniki zemleć w maszynce do mięsa, dodać żółtka, przyprawić do smaku, na końcu dodać ubitą na sztywno pianę, delikatnie zmieszać. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 30 - 40 minut. Podawać na gorąco z surówką lub na zimno z wybranym sosem.

 

 

"Bigos" z kapusty lub kabaczka Alicji M.

1 kabaczek obrany i pokrojony w "zapałkę" lub 1 główka kapusty drobno poszatkowana 2 - 3 cebule drobno pokrojone 1/4 kg pomidorów bez skórki (mogą być mrożone) 3 - 4 łyżki oleju sól, pieprz, przyprawy do smaku Cebulę "zeszklić" na tłuszczu, dodać kabaczek lub kapustę, podlać wodą i dusić do miękkości. Pokrojone pomidory udusić na tłuszczu, dodać przyprawy. Wymieszać z kapustą lub kabaczkiem. Doprawić do smaku. Potrawa ta nadaje się do przechowywania w lodówce, na drugi dzień jest nawet smaczniejsza.

Pieczarki w cieście

około 1/2 kg pieczarek, duże pokrojone w plastry, małe w całości Ciasto: 1 szklanka mąki razowej lub gryczanej 1 jajko szczypta soli i pieprzu, woda. Zmieszać wszystkie składniki i dodać tyle wody, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Maczać pieczarki w cieście i smażyć z obu stron na rumiano na oliwie lub oleju rzepakowym. Podawać z surówką. W takim cieście można smażyć również plastry selera, pory, jabłka, dynię, liście kapusty białej lub czerwonej itp.

Czerwona kapusta duszona

1 główka czerwonej kapusty drobno poszatkowanej 2 łyżki masła lub oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 butelka soku pitnego z czerwonych lub czarnych porzeczek sól, pieprz do smaku Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kapustę, dodać sok z cytryny - aby nie straciła koloru. Dusić pod przykryciem do miękkości, dolewając stopniowo sok porzeczkowy. Zamiast soku można dodać czerwone wino.

Curry z grzybów i jaj

1/2 kg pieczarek, boczniaków lub pierścieniaków 3 - 4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka indyjskiej przyprawy garammasala (niekoniecznie) natka pietruszki 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku Cebulę podsmażyć na maśle, dodać grzyby, chwilę dusić. Dołożyć pokrojone w plastry pomidory, pietruszkę, przyprawy, śmietanę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Dodać jajka pokrojone w plastry, lekko wymieszać, krótko poddusić. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. Podać z surówką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin