Arabeska
Początek formularza
Skladniki:
Ciasto kruche:15dag Kasi15dag cukru3 zoltka30dag maki2-3 lyzki smietany kwasnej1 lyzeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowyMasa makowa:1/2kg zmielonego maku12dag Kasi roztopionej15dag miodu3 bialka1/2szk cukru1/2 szk rodzynekolejek migdalowyMasa serowa:12dag Kasi15dag cukru1/2 mielonego sera bialego3 jajka1 budyn smietankowy w proszkuolejek waniliowy lub smietankowy
Przepis:
Skladniki ciasta kruchego zagniatamy. Ciasto powinno byc bardzo miekkie wiec jezeli trzeba nalezy dodac wiecej smietany. Ciasto wykladamy na wysmarowana margaryna i wysypana bulka tarta blache (zwykla prostokatna)Skladniki masy makowej mieszamy i wykladamy na ciasto w blaszce starajac sie rownomiernie rozsmarowac.Masa serowa:Kasie utrzec z cukrem dodac ser i po dokladnym wymieszaniu jajka, nastepnie budyn w proszku i aromat. Mase wylewamy na mak i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Pieczemy az ser sie lekko zarumieni okolo50-60min!Smacznego!
Dół formularza
emka1