Składniki:
5 jajek3 łyżki mąki2 łyżki kakao3/4 szklanki cukruproszek do pieczenia1 masło czekolada mlecznacukier waniliowypaczka herbatników5 dużych jabłekgalaretka cytrynowa, galaretka wiśniowa
Wykonanie:
Biszkopt4 białka ubić na sztywną pianę, dodać 3 łyżki cukru, następnie dodawać powoli 4 żółtka cały czas mieszając. Na końcu dodać 3 łyżki mąki, kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia(wymieszane razem). Całość delikatnie wymieszać wylać do tortownicy i piec około 30 minut.Masa czekoladowa:Do garnka wsypać pół szklanki cukru, pół torebki cukru waniliowego, jedno jajko, czubatą łyżkę kakao i czekoladę. Wszystko miksować do uzyskania puszystej masy na delikatnym ogniu. Masło utrzeć dokładnie i dodawać do niej wystudzoną masę czekoladową. Masa jabłkowaJabłka utrzeć na tarce i dusić na małym ogniu. Gdy będą już miękkie dodać galaretkę cytrynową w proszku i dobrze wymieszać.
Składanie:Na biszkopt wyłożyć połowę masy czekoladowej, następnie przykryć jabłkami. Na masie jabłkowej poukładać herbatniki wysmarowane resztą masy czekoladowej. Wstawić do lodówki na kilka minut. Na końcu zalać galaretką wiśniową.(na herbatniki można poukładać owoce z puszki według gustu)
Samarolu