Kruche ciasto z jabłkami i budyniem.doc

(204 KB) Pobierz





                                                  

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem                                                                                                                                                                                                                                Produkty                                                                                                                                                                    4,5 szkl mąki

2 jajka

2 żółtka

niepełna szkl cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

kostka margaryny

3 łyżki śmietany (jeśli śmietana jest rzadka, to weź mniej)

3 budynie waniliowe lub śmietankowe (ja tym razem przypadkowo użyłam budyniu z kawałkami truskawek)

1 l mleka

1 kg jabłek                                                                                                                                                          Wykonanie
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, podziel na pół i rozwałkuj dwa placki. Pierwszy placek przełóż do formy i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotuj budyń wg przepisu na opakowaniu, ale używając podanej tutaj ilości mleka. Poczekaj aż budyń i ciasto ostygną. Wylej budyń na kruchy spód. Jabłka obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Rozłóż owoce w odstępach na masie budyniowej i posyp cukrem pudrem. Na wierzchu rozłóż drugi placek. Dociśnij do jabłek i budyniu - powstaną ładne "pagórki jabłkowe". Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin