Konfitury różaneZebrać platki dzikiej rozy i potem utrzeć je z cukrem pudrem (dosc duza iloscia).Ja to robie w makutrze (donicy)...Przechowywac w lodowce...Takie konfitury (?) rozane mozna stosowac do aromatyzowania innych dzemow lub powidel - bardzo wydajne...PozdrawiamKamil UminskiFrom: umil@platon.man.lublin.pl (Kamil Uminski)Moja ciocia podczas ucierania dodaje troche spirytusu.Powidla (?) maja wtedy lepszy aromat i dluzej sie trzymaja.Z cukrem nie nalezy przesadzac, bo moze potem skrystalizowac i wyjdzie landrynka rozana ;~)Maja K.From: "Ma-Kr" <krezelk@friko6.onet.pl>Tylko wczesniej nalezy usunac z platkow "to biale", czyli miejsce, w ktorym laczy sie z kwiatem. Podobno jest gorzkie. Tak przynajmniej mowila moja babcia.
czarnenka