kasiaC
Prowadzi bloga: Pokrojone doprawione
Drożdżówki z owocami i kruszonką
Składniki
· masło 10 dag
· mąka 1/2 kg
· sól
· mleko 1 szklanka
· drożdże 5 dag
· cukier 10 dag
· jabłka 2 szt.
· jajka 2 szt.
· śliwki 4 szt.
Kruszonka:
· masło 1/4 kostki
· mąka 3/4 szklanki
· cynamon 1/2 łyżeczki
· cukier puder 1/2 szklanki
Wykonanie :
0,5 kg mąki5 dag drożdży1 szk. mleka2 jajka2 żółtka10 dag cukru10 dag masła lub margaryny (rozpuszczone)szczypta soli2 jabłka4 duże śliwki lub 8 mniejszych
Pokruszone drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i szklanką letniego mleka, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość ( u mnie trwało to 15 min, ale wszystko zależy od drożdży i temperatury w kuchni).Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać jak komu wygodnie - ja użyłam miksera z końcówkami ślimakowymi. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski ( czasem trzeba dodać łyżkę mąki). Ja wyrabiałam około 10 min. Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz i wyrabiać, aż się połączy z ciastem.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę (przepis niżej).Piekarnik nastawiamy na 180°C. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placuszek. Na środku kładziemy kawałek jabłka i ćwiartkę lub połówkę śliwki. Jeśli trzeba owoce posypujemy cukrem. Drożdżówki posypujemy kruszonką. Formę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy drożdżówki oddalone od siebie co najmniej 2,5 cm. Pieczemy około 20 min.
Kruszonka3/4 szkl mąki1/4 kostki masła1/2 szkl cukru pudru1/2 łyżeczki cynamonuszczypta soli
Masło wymieszać z cukrem, dodać mąkę, sól i cynamon. Mieszać, aż powstaną grudki. Ja mieszałam mikserem z końcówkami ślimakowymi.
Zamiast świeżych owoców można użyć gęstego dżemu , powideł lub marmolady.
Niecierpliwka