Pyszne drożdżówki.docx

(16 KB) Pobierz

kasiaC

kasiaC

Prowadzi bloga: Pokrojone doprawione

 

                Drożdżówki  z  owocami  i  kruszonką

 

Składniki

·                   masło 10 dag

·                   mąka 1/2 kg

·                   sól

·                   mleko 1 szklanka

·                   drożdże 5 dag

·                   cukier 10 dag

·                   jabłka 2 szt.

·                   jajka 2 szt.

·                   śliwki 4 szt.

Kruszonka:

·                   masło 1/4 kostki

·                   mąka 3/4 szklanki

·                   sól

·                   cynamon 1/2 łyżeczki

·                   cukier puder 1/2 szklanki

Wykonanie :

0,5 kg mąki
5 dag drożdży
1 szk. mleka
2 jajka
2 żółtka
10 dag cukru
10 dag masła lub margaryny (rozpuszczone)
szczypta soli
2 jabłka
4 duże śliwki lub 8 mniejszych


Pokruszone drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i szklanką letniego mleka, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość ( u mnie trwało to 15 min, ale wszystko zależy od drożdży i temperatury w kuchni).
Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać jak komu wygodnie - ja użyłam miksera z końcówkami ślimakowymi. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski ( czasem trzeba dodać łyżkę mąki). Ja wyrabiałam około 10 min. Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz i wyrabiać, aż się połączy z ciastem.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę (przepis niżej).
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placuszek. Na środku kładziemy kawałek jabłka i ćwiartkę lub połówkę śliwki. Jeśli trzeba owoce posypujemy cukrem. Drożdżówki posypujemy kruszonką. Formę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy drożdżówki oddalone od siebie co najmniej 2,5 cm. Pieczemy około 20 min.

Kruszonka

3/4 szkl mąki
1/4 kostki masła
1/2 szkl cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Masło wymieszać z cukrem, dodać mąkę, sól i cynamon. Mieszać, aż powstaną grudki. Ja mieszałam mikserem z końcówkami ślimakowymi.

Zamiast świeżych owoców można użyć gęstego dżemu , powideł lub marmolady.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin