KUCHNIA WŁOSKA - Panna Cott.pdf
(
101 KB
)
Pobierz
KUCHNIA W£OSKA - Panna Cott...
KUCHNIA WŁOSKA
Panna Cotta
Panna cotta
4 porcje
:
•
250 ml śmietanki kremówki
•
250 ml pełnego mleka
•
100 g cukru pudru
•
4 łyżeczki żelatyny
•
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
•
1 łyżka słodkiego białego wina
(opcjonalnie)
•
1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)
Żelatynę zalewam zimną wodą, moczę 10
minut. Podgrzewam mleko, odstawiam z
ognia, rozpuszczam w nim żelatynę. W
drugim naczyniu mocno podgrzewam
śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną
wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię a
śmietankę wlewam do mleka z żelatyną.
Dodaję rum, wino i przelewam do 4 foremek. Odstawiam do ostygnięcia, następnie wkładam do
lodówki na conajmniej 4 godziny.
Przed podaniem foremnki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie
deseru na talerzyk.
Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym. Na zdjęciach
z syropem klonowym.
Panna cotta z
ciepłym sosem
truskawkowym z
całymi owocami
truskawek. Ciepły
sos powoduje
rozpuszczenie się
nieco deseru, co
widać na zdjęciach.
Więcej o Panna
cotta czytaj w
BLOGU.
Zobacz również:
Panna Cotta z
galaretką z granatu
oraz
Panna Cotta z
białą czekoladą:
KUCHNIA WýOSKA - Panna Cotta - Przepis
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/panna_cotta/panna_cott...
2 z 2
2010-02-18 15:45
Plik z chomika:
coiioc
Inne pliki z tego folderu:
rzymskie_buleczki.pdf
(401 KB)
KUCHNIA WŁOSKA - Sernik z ricotty z migdałami.pdf
(86 KB)
KUCHNIA WŁOSKA - Panna Cott.pdf
(101 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin