KUCHNIA WŁOSKA - Panna Cott.pdf

(101 KB) Pobierz
KUCHNIA W£OSKA - Panna Cott...
KUCHNIA WŁOSKA
Panna Cotta
Panna cotta
4 porcje :
250 ml śmietanki kremówki
250 ml pełnego mleka
100 g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
1 łyżka słodkiego białego wina
(opcjonalnie)
1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)
Żelatynę zalewam zimną wodą, moczę 10
minut. Podgrzewam mleko, odstawiam z
ognia, rozpuszczam w nim żelatynę. W
drugim naczyniu mocno podgrzewam
śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną
wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię a
śmietankę wlewam do mleka z żelatyną.
Dodaję rum, wino i przelewam do 4 foremek. Odstawiam do ostygnięcia, następnie wkładam do
lodówki na conajmniej 4 godziny.
Przed podaniem foremnki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie
deseru na talerzyk.
Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym. Na zdjęciach
z syropem klonowym.
Panna cotta z
ciepłym sosem
truskawkowym z
całymi owocami
truskawek. Ciepły
sos powoduje
rozpuszczenie się
nieco deseru, co
widać na zdjęciach.
Więcej o Panna
cotta czytaj w
BLOGU.
Zobacz również:
Panna Cotta z
galaretką z granatu
oraz Panna Cotta z
białą czekoladą:
481583418.001.png 481583418.002.png 481583418.003.png
KUCHNIA WýOSKA - Panna Cotta - Przepis
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/panna_cotta/panna_cott...
2 z 2
2010-02-18 15:45
481583418.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin