Instrukcja bhp dla kasjerki.pdf
(
64 KB
)
Pobierz
38.Instr.dla kasjerki w markecie.p65
INSTRUKCJA BHP NA STANOWISKU
KASJERKI W SKLEPIE (MARKECIE)
I. CZYNNOŒCI PRZED ROZPOCZÊCIEM PRACY
1. Sprawdziæ porz¹dek oraz stan techniczny i sprawnoœæ wyposa¿enia u¿ywanego na stanowisku
pracy, a w szczególnoœci:
– kasê fiskaln¹,
– podajnik (transporter) towaru,
– przewody elektryczne – czy ich stan oraz u³o¿enie mo¿e byæ przyczyn¹ zaczepienia lub
potkniêcia,
– krzes³o – czy ma dopasowan¹ wysokoœæ i oparcie do sylwetki pracownika.
II. ZASADY BEZPIECZNEGO WYKONYWANIA PRACY
1. Utrzymywaæ ³ad i porz¹dek na stanowisku kasowym.
2. Nie dopuszczaæ do piêtrzenia przez klientów towarów na podajniku (zw³aszcza ciê¿szych,
bo ich obsuniêcie siê mo¿e spowodowaæ wypadek).
3. Do wczytania kodu kreskowego z ciê¿kich elementów znajduj¹cych siê na wózku u¿ywaæ
czytnika rêcznego.
III. CZYNNOŒCI PO ZAKOÑCZENIU PRACY
1. Uporz¹dkowaæ stanowisko pracy.
2. Wy³¹czyæ urz¹dzenia i zabezpieczyæ przed uruchomieniem przez osoby niepowo³ane.
IV. POSTÊPOWANIE W SYTUACJACH AWARYJNYCH
1. W razie zauwa¿enia po¿aru lub innego zagro¿enia zaalarmowaæ otoczenie i powiadomiæ
prze³o¿onych.
2. Ka¿dy zaistnia³y wypadek przy pracy nale¿y niezw³ocznie zg³osiæ prze³o¿onemu, a miejsce
pracy, w którym dosz³o do wypadku, zabezpieczyæ przed dostêpem osób niepowo³anych.
3. W razie w¹tpliwoœci co do stanu bezpieczeñstwa pracy, pracownik ma prawo przerwaæ
pracê i zwróciæ siê do prze³o¿onego o wyjaœnienie sytuacji.
......................
.........................................
(data)
(podpis kierownika)
Plik z chomika:
amok10
Inne pliki z tego folderu:
Instrukcja bhp na stanowisku SPRZEDAWCA.DOC
(76 KB)
Transport składowanie i magazynowanie opon samochodowych.rtf
(42 KB)
Instrukcja BHP w magazynie.rtf
(26 KB)
Instrukcja BHP dla placówek handlowych(1).rtf
(19 KB)
Instrukcja mycia sprzetu w hurtowniach i sklepach.pdf
(54 KB)
Inne foldery tego chomika:
BHP dla Sprężarek
Biuro
Branża spożywcza
Drukarnia
Energetyka
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin