- Jak gotować całe szparagi, to już pewnie wiecie. Że trzeba delikatnie i z wyczuciem, żeby nie uszkodzić i nie połamać. W tym przepisie większość szparagów potraktujemy mikserem bez litości, żeby uzyskać: aksamitny krem szparagowy super na wykwintną kolacyjkę lub lanczyk z Ukochanym/Ukochaną. Dla 4 osób. Czas przygotowania: 30 min.
Jak to zrobić: 1. Posiekaj grubo 600 g szparagów. Pozostałą część pokrój w słupki długości 6 cm. Drobno pokrój cebulę i pora. Ziemniaki pokrój w krążki grubości 1 cm. 2. Podgrzej olej w garnku. Kiedy będzie gorący, wrzuć masło. Powinno się spienić. Dodaj cebulę, pora i duś przez 5 minut. 3. Dodaj ziemniaki, posiekane szparagi i bulion. 4. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i duś jeszcze 8 minut, aż warzywa zmiękną. 5. Zblanszuj pozostałe szparagi wrzucając je na chwilę do osolonego wrzątku. 6. Ochłodź zupę i zmiksuj ją. 7. Dodaj śmietankę i podgrzej całość. 8. Posyp solą i pieprzem do smaku. Posiekaj szczypiorek. 9. W ostatniej chwili wlej kwaśną śmietanę, wrzuć blanszowane szparagi i 1 łyżkę szczypiorku. Bon appetit! Pascal
drukować
· 725 g zielonych obranych szparagów
· 1 łyżka oleju roślinnego
· 30 g masła
· 1 duża cebula czerwona drobno pokrojona
· 1 duży por
· 2 duże ziemniaki pokrojone w krążki 1 cm
· 1,25 l bulionu warzywnego
· 80 ml śmietany
· 90 g kwaśnej śmietany
· 1 mały pęczek szczypiorku
· Na sos pomidorowy:
· sól i pieprz do smaku
tatanka.com