Sharamon S. Bagiński B.J. - Lecznicza siła ekstraktu z grejpfruta.rtf

(301 KB) Pobierz
S

S. Sharamon, B. J. Baginski/

 

Lecznicza siła ekstraktu z grejpfruta

 

Oficyna Wydawnicza "MH", Warszawa 1998

 

1998 Wydanie I

/The Power OfGrapefruit Seed -

Das Wunder Im Kem Der Grapefruit.

 

Lecznicza siła ekstraktu z grejpfruta

 

Uwaga:

Informacje o ekstrakcie z grejpfruta i jego zastosowaniu zawarte w tej ksišżce zostały pieczołowicie zebrane i sprawdzone w czasie poszukiwań na terenie wielu krajów. Zawierajš one wyniki szeregu badań i dowiadczeń przeprowadzonych z ekstraktem. Jednakże, różne sposoby dawkowania i objawy chorób podane w ksišżce nie mogš być uważane za zastšpienie odpowiedniej diagnozy lub/i leczenia przez lekarza, psychoterapeutę lub naturoterapeutę. Przy używaniu ekstraktu z grejpfruta należy zwracać uwagę na informacje na opakowaniu i skorzystać z porady lekarza, naturoterapeuty lub farmaceuty. Ani wydawcy ani autorzy nie biorš na siebie odpowiedzialnoci z efekty właciwego lub niewłaciwego zastosowania ekstraktu opisane w tej ksišżce.

Oficyna Wydawnicza "MH", Warszawa 1998 Wydanie I

/The Power OfGrapefruit Seed -

Das Wunder Im Kem Der Grapefruit.

S. Sharamon, B. J. Baginski/

Copyright(r) 1995

Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ksišżkę opublikowano w kooperacji ze Schneelówe Verlagsberatung und Verlag, Aitrang

Tłumaczenie z języka angielskiego: Radosław Araszkiewicz

ISBN 83-906620-7-8

 

 

Spis treci

Przedmowa

Pierwsze spotkanie

Drzewo zwane "Citrus Paradisi"

Składniki zawarte w owocu grejpfruta Został odkryty uniwersalny rodek Ekstrakt z grejpfruta w użytku zewnętrznym

Usta i jama ustna

Zęby i dzišsła

Nos i zatoki nosowe

Górne drogi oddechowe

Uszy

Twarz

Skóra głowy i włosy

Skóra

Stopy

Grzybice paznokci ršk i stóp

Pochwa i genitalia Ekstrakt z grejpfruta w użytku wewnętrznym

Zapalenia

Przeziębienia

Zakażenia przewodu pokarmowego

Zapalenie luzówki żołšdka, wrzody żołšdka i dwunastnicy

Candida albicans i inne choroby grzybicze

Choroby pasożytnicze

Alergie

Lepiej zapobiegać niż leczyć Najmniejsza apteczka wiata Opisy dowiadczeń użytkowników ekstraktu Inne sposoby wykorzystania ekstraktu z grejpfruta

Higiena osobista

Kosmetyki

Ekstrakt w opiece nad niemowlęciem

W pielęgnacji

 

Ekstrakt w gospodarstwie domowym              78 Ekstrakt w placówkach gastronom, i przem. spożywczym 79 W saunie, w łaźni, na basenie                     82 Odkażanie wody pitnej                          84 Dla zwierząt domowych                         85 Ekstrakt w hodowlach                           88 Dla roślin                                      92 Robienie ekstraktu samemu                            97

 

99

105

113

115

116

117

Fakty naukowe

Analizy laboratoryjne

Refleksje

Podziękowania

Autorzy

Bibliografia

6.

 

Przedmowa

O przyjaznych naszemu zdrowiu właciwociach owoców grejpfruta możemy przeczytać w wielu publikacjach. Już w 310r p.n.e. grecki historyk Teofrast napisał: "Mišższ tych owoców uważany jest za lek przy zatruciach i ma także zdolnoci odwieżania oddechu". Do medycyny grejpfrut został wprowadzony przez rzymskiego przyrodnika Pliniusza.

Jest to owoc, który według medycyny ludowej potrafi przynieć nam wiele korzyci. I tak dla przykładu spożywanie go może przynieć nam ulgę w zatruciach pokarmowych, dolegliwociach jelitowych lub przy oczyszczaniu jelit. Zawarte w soku grejpfrutowym substancje majš zdolnoć wypłukiwania z naczyń krwiononych złogów cholesterolowych, przez co działajš one przeciw miażdżycy. Substancje gorzkie zawarte w grejpfrucie wspaniale służš naszej wštrobie. Zostaje ona przez nie oczyszczona, odmłodzona. Grejpfrutowy sok sprawia., że wštroba zwiększa produkcję żółci, o wiele lepiej spełnia swojš funkcję filtrowania krwi, lepiej radzi sobie z wychwyconymi ze krwi truciznami. Te i inne dobroczynne właciwoci grejpfrutowego soku sprawiajš, że jest on jednš z najbardziej skutecznych substancji, które używane sš do kuracji oczyszczajšcych. Nie jedna osoba doznała zbawiennego działania grejpfrutowego soku podczas tygodniowego oczyszczania swego organizmu polegajšcego na piciu soków z cytrusów, głównie z grejpfruta. Uwaga: ze względy na wychładzajšce działanie cytrusów, kuracje takš powinno się przeprowadzać w miesišcach ciepłych. Substancje pozyskiwane z owoców grejpfruta majš też szerokie zastosowanie w przemyle kosmetycznym. Wiele bardzo aktywnych enzymów zawartych w grejpfrutach, które przyjmowane wraz z sokiem wspaniale oczyszczajš i odmładzajš ciało od wewnštrz, użyte zewnętrznie sprawiajš, że skóra staje się zdrowsza, elastyczniej sza, odporniejsza. Kultury z przeszłoci używały grejpfruta jako rodka do higieny jamy ustnej, higieny osobistej, dezynfekcji ran.

Z grejpfrutem, jak i z innymi cytrusami, jest jednak jeden mały problem. Ma on działanie wychładzajšce na nasze ciało. Oznacza to, że spożywany w dużych ilociach powoduje po pewnym czasie chro-

1

 

niczne poczucie zimna, problemy z gardłem, spadek wydolnoci żołšdka i trawienia, choroby zatok, obniżenie odpornoci i inne problemy. Oczywicie mieszkańcy ciepłych krajów nie odczują ochłodzenia swych ciał jako czegoś niepożądanego i będą chętnie wykorzystywać tę właściwość grejpfruta. Jednakże, w naszym klimacie spożywanie zbyt wielu grejpfrutów lub picie w dużych ilościach soku z tych owoców może nam zaszkodzić. Dotyczy to zwłaszcza pór chłodnych, czyli większej częci roku. Tak więc pijšc duże ilości soku z cytrusów, by ich witaminami wspomóc naszą odporność, możemy niechcący zafundować sobie serię przeziębień.

Z drugiej jednak strony, biorąc pod uwagę wiedzę liczšcej sobie kilka tysięcy lat medycyny staroindyjskiej - Ayurwedy, w naszym klimacie brakuje kilku smaków. Smaki ayurwedyjskie nie sš to jakie jednoznacznie okrelone substancje chemiczne, lecz raczej grupy zwišzków występujšce w rodowisku. Wszystko co spożywamy ma jaki smak. Według Ayurwedy jest szeć smaków: słodki, słony, kwany, cierpki, ostry i gorzki. Jeżeli pożywienie zawiera je wszystkie w odpowiednich proporcjach, można nazwać je zdrowym. Brak lub niedobór którego ze smaków wywołuje choroby. W naszym klimacie jest duży naturalny niedobór smaku cierpkiego i gorzkiego, za to obecnie jest nadmiar smaku słodkiego i słonego. Dlatego też zapadamy na choroby, które leczymy gorzkimi lekarstwami. Schorzenia wštroby, jelit czy serca sš w naszym kraju wręcz powszechne. Oczywicie przyczynami takiego stanu jest wiele innych czynników, ale cóż bardziej wpływa na nasze ciało jak nie to co spożywamy.

Dla mieszkańców takiego kraju jak Polska, którzy potrzebujš smaku gorzkiego i cierpkiego ale nie potrzebujš wychładzania, niezastšpionym jest ekstrakt z grejpfruta, który nie powoduje wspomnianych przed chwilš nieprzyjemnych objawów, a w pełni uzupełnia niedobory goryczki i smaku cierpkiego.

Ekstrakt z grejpfruta został odkryty w wiecie zachodnim w roku 1980 i od razu wzbudził ogromne zainteresowanie, przede wszystkim w wiecie medycznym, ale i w takich dziedzinach jak: rolnictwo, hodowla, lenictwo, przemysł kosmetyczny, spożywczy i inne. Aby nie być gołosłownym przytoczę fragment tłumaczenia ksišżki Michael A. Shmidt, Lendon H. Smith, Keith W. Sehne, która ukazała się na polskim rynku pod tytułem "Ominšć antybiotyki":

"Z powodu swego antybakteryjnego działania (ekstrakt z grejp-

8

 

fruta) jest stosowany w przemyle spożywczym. Zapobiega procesom psucia się żywnoci. Od wielu lat jest on stosowany w leczeniu chorób u ludzi. Jest silnie działajšcym rodkiem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym i najpopularniejszym lekarstwem na infekcje jelit spowodowane Candida albicans. Stosuje się go w leczeniu zaburzeń układu jelitowego. Z powodu swego silnego działania, ekstrakt badany jest w Instytucie Pasteura w Paryżu pod kštem możliwoci wykorzystania go do leczenia infekcji wirusem HIV, które powodujš powstanie nabytego zespołu upoledzenia odpornoci -AIDS."

Pracujšc w Orodku Deesis miałem możliwoć wysłuchania wielu słów zachwytu nad ekstraktem z grejpfruta płynšcych z ust naszych pacjentów i ich znajomych. Po pewnym czasie spróbowałem go sam i zadziwiła mnie jego skutecznoć. Z dużym zainteresowaniem przyjšłem propozycję przetłumaczenia tej ksišżki. Goršco polecam przeczytanie jej i dowiadczenie samemu korzyci, które wycinięte zostały dla nas z grejpfruta.

I na koniec - osobom, które nie będš przepadać za gorzkim smakiem ekstraktu polecam przyjmowanie większych jego dawek rozcieńczonych w miętowej herbatce. Likwiduje ona praktycznie całkowicie jego gorzki smak. Nie należy jednak zapominać o tym, że ma ona właciwoci wychładzajšce.

Bioterapeuta, Naturoterapeuta z Orodka Medycyny Naturalnej ,Deesis" w Warszawie

Radosław Araszkiewicz

9

 

 

Pierwsze spotkanie

Tam, gdzie pojawia się niebezpieczeństwo, tam też pojawia się możliwoć ochrony.

FRIEDRICH HÓLDERLIN (1770-1843)

Pewnego dnia, podczas naszych poszukiwań naturalnych metod uzdrawiania, natrafilimy na zadziwiajšcš i bardzo obiecujšcš substancję. W swej ukrytej postaci spotykalimy jš już często - jako nasiona popularnego owocu. Jakże często, będšc niewiadomymi ukrytego w nich skarbu, traktowalimy pestki grejpfruta jako odpadki. Poniższy rozdział opowie o tym jak ów skarb został odkryty i z jakim entuzjazmem został przyjęty, zarówno przez jego odkrywców, jak i ludzi, którzy z niego skorzystali.

W przeciwieństwie do innych naturalnych rodków leczniczych, ekstrakt z grejpfruta nie ma swojej tradycji. Jest to nowa substancja i nadal trwajš badania nad jej zastosowaniem i dawkowaniem. Jednakże, odkrycie jej nastšpiło w najodpowiedniejszej chwili, kiedy to pojawiło się tyle nowych chorób, będšcych wynikiem nowoczesnego stylu życia.

Nasz pierwszy kontakt z ekstraktem z Citrus Paradisi (łacińska nazwa grejpfruta) miał miejsce w małym sklepiku ze zdrowš żywnociš w Irlandii. Dzień wczeniej nasza przyjaciółka opowiedziała nam, jak to jej przewlekłe dolegliwoci jelitowe wyleczone zostały ekstraktem z grejpfruta. "Ekstrakt z grejpfruta? Nigdy o tym nie słyszelimy." Nasza ciekawoć wzrosła kiedy ujrzelimy go stojšcego na wystawie sklepu ze zdrowš żywnociš. Właciciel sklepu już wypróbował działanie ekstraktu na sobie. Opowiedział on nam jak po wielu latach prób z innymi rodkami, pozbył się zakażenia Candida albicans (rodzaj grzybicy) zaledwie w kilka tygodni, włanie za pomocš ekstraktu z grejpfruta. Z rosnšcym zaciekawieniem słuchalimy o przypadkach szybkich wyleczeń różnorodnych przewlekłych schorzeń u jego krewnych i znajomych. Potem dał on nam kopię artykułu z angielskiej gazety. Naszš uwagę przycišgnęło hasło reklamowe podkrelajšce antybakteryjne działanie ekstraktu z grejp-

11

 

fruta: "Szerokie spektrum - silny i efektywny - nietoksyczny - nie osłabia systemu odpornociowego - nieszkodliwy dla dobroczynnych bakterii jelitowych - tani - łatwo osišgalny - naturalny - hypoalergiczny." To brzmiało naprawdę ładnie. Czy rzeczywicie Matka Natura dała nam rodek efektywnie usuwajšcy elementy patogenne bez osłabiania systemu odpornoci, niszczenia flory bakteryjnej jelit i

innych negatywnych skutków ubocznych?

Czytalimy dalej, a nasz entuzjazm wzrastał. "Działa efektywnie przeciw ponad trzydziestu gatunkom grzybów i wielu pasożytom". Bardzo poruszył nas alarmujšcy raport o inwazji grzybic. Wielu ekspertów wypowiadało się w nim o powišzaniach jakie sš pomiędzy wieloma chorobami a wewnętrznymi infekcjami grzybiczymi. Wiele ostatnio przeprowadzonych badań stwierdzało zależnoci pomiędzy grzybicami i takimi chorobami jak reumatyzm, alergie, choroba wieńcowa i wieloma innymi. Badania amerykańskie stwierdzały podobne fakty odnonie pasożytów. Mówiły one o tym, że jedna czwarta mieszkańców Nowego Yorku jest zakażona przez mikroskopijne pasożyty. Wzrastajšcy poziom stresu, nienaturalny styl życia, powszechnie stosowana niezdrowa dieta pełna sztucznych dodatków smakowych spowodowały osłabienie naszego systemu odpornoci do tego stopnia, że często nie jest on już w stanie chronić nas przed inwazjš różnorodnych szkodliwych mikroorganizmów. Czujš się one w naszych ciałach jak we własnym domu powodujšc wiele pozornie niezwišzanych z ich obecnociš niekorzystnych efektów.

Kiedy tak czytalimy artykuł o działaniu ekstraktu z grejpfruta w sklepiku ze zdrowš żywnociš, przyszedł nam do głowy cytat Holderlin'a: "Tam, gdzie pojawia się niebezpieczeństwo, tam też pojawia się możliwoć ochrony". Jeżeli ekstrakt z nasion Citrus Paradisi rzeczywicie działa tak, jak napisano, jest to z pewnociš bezcenny dar

z "Bożej apteki" dla ludzi naszych czasów.

Przez następne tygodnie poszukiwalimy wszelkich informacji o ekstrakcie z grejpfruta. Rezultatem tych poszukiwań było zebranie ogromnej iloci faktów, dat oraz raportów zwišzanych z dowiadczeniami przeprowadzonymi z ekstraktem w USA, Kanadzie, Korei, Peru, Meksyku, Kenii, Tajlandii, Anglii, Irlandii, Francji, Danii i Niemczech. Nasz zbiór doniesień o niezwykłych właciwociach ekstraktu i jego efektywnoci działania rósł z dnia na dzień. Jednakże cišgle nie mielimy możliwoci dowiadczenia działania ekstrak-

12

 

 

tu na sobie. "Na nieszczęcie" oboje bylimy zdrowi. Jednakże, dla próby, postanowilimy zażywać po kilka kropli ekstraktu dzienne. Ku zdumieniu Shalili, wystšpiły u niej symptomy uwolnienia toksyn w organizmie, podobne do tych, które występujš podczas głodówek leczniczych. Czy przyczynš tego były jakie niewykryte pasożyty gnieżdżšce się w jej organizmie, które teraz zostały wyeliminowane poprzez działanie ekstraktu? Tak czy owak, po około dwóch tygodniach zażywania ekstraktu poczulimy się o wiele bardziej wieżo niż kiedykolwiek wczeniej. Od tamtego czasu nie łapało nas już przeziębienie. Ekstrakt natychmiast pomagał nam przy pierwszych objawach zapalenia górnych dróg oddechowych. Bylimy zdrowi, pomimo że fala infekcji i kataru nękała wszystkich wokół nas.

W tym czasie zaczęlimy polecać ekstrakt naszym znajomym i prosilimy ich, by dzielili się z nami swoimi dowiadczeniami z używania go. Aby sprawdzić inne rodzaje zastosowań grejpfrutowego ekstraktu leczylimy nim grzybicze zakażenie skóry naszego kota, rozpylalimy ekstrakt na zaatakowane chorobami kwiaty, zwilżalimy nim spożywane przez nas kiełki, mylimy nim włosy. Efekty tych dowiadczeń były tak zaskakujšco dobre, że postanowilimy przekazać tę "dobrš nowinę" jak największej grupie naszych znajomych. Wtedy też narodziła się idea tej ksišżki.

Jednakże pomimo tego wszystkiego, jasnym dla nas było to, że nawet najlepszy rodek nie zastšpi wewnętrznego procesu uczenia się przez organizm nowych wzorców reakcji odpornociowych. rodek taki nie może także zastšpić powrotu do zdrowszego sposobu odżywiania i stylu życia bardziej zgodnego z naturalnym. Na naszej drodze ku osišgnięciu i utrzymaniu zdrowia, koniecznš zapewne będzie zmiana naszych wewnętrznych nawyków i przekonań, a co za tym idzie zmiana stylu życia, sposobu mylenia i diety. Może to oczywicie zajšć wiele czasu, ponieważ nasze wewnętrzne przemiany manifestujš się w ciele z pewnym opónieniem. Materia fizyczna jest wolniejsza od umysłu.

Uważamy, że uzdrawianie powinno odbywać się na wszystkich poziomach. Ekstrakt z nasion grejpfruta odegrać może bardzo znaczšcš rolę w pomocy na poziomie fizycznym. Dowiadczenie jasnoci umysłu i poczucie wieżoci, które łšczy się z wyeliminowaniem z ustroju szkodliwych pasożytujšcych mikroorganizmów, z pewnociš wytworzy chęć utrzymania tego stanu, a nawet stopnio-

13

wego pogłębiania go. Naszym pragnieniem jest to, aby jak największa iloć osób osišgnęła lepszy stan zdrowia i dowiadczyła lepszego samopoczucia poprzez takie włanie użycie ekstraktu z nasion grejpfruta. Mamy również nadzieję, że ta ksišżka zachęci jej czytelnika do dowiadczenia działania ekstraktu. Jestemy pewni, że w niedalekiej przyszłoci substancja ta zastšpi wiele stosowanych obecnie syntetycznych medykamentów, rodków czystoci, konserwantów i pestycydów, które majš ogromnš iloć negatywnych skutków ubocznych.

 

 

Drzewo zwane "Citnis Paradisi"

W doskonałym wiecie rolin, Bóg w swej nieskończonej dobroci dał człowiekowi wszystko czego potrzebuje on do jedzenia, ubrania się i ogrzania.

JOHN GERARDE, 1636 W SWOJEJ KSIĽŻCE O ZIOŁACH "ZIELNIK LUB OGÓLNA HISTORIA ROLIN"

Nie wiemy co mogło natchnšć botaników, którzy sporód ponad szećdziesięciu odmian cytrusów, dali tak znamienitš nazwę - Citnis Paradisi (rajski cytrus) - włanie drzewku grejpfrutowemu. Mogli się oni domylać, że w grejpfrutach jest ukryty jaki szczególny skarb, mimo że odkryty został on stosunkowo niedawno. Właciwoci tej szczególnej substancji, które uwalniajš ciało od wielu ucišżliwoci chorobowych, mogš z pewnociš zbliżyć nas nieco do błogiego, rajskiego samopoczucia.

Przez botaników drzewo to zostało opisane jako odmiana drzewa pampelnus, które do dzi ronie dziko w lasach południowo-wschodniej Azji. Prawdopodobnie nazwa "grejpfrut" (z ang. grape - winogrono; fruit - owoc) powstała dlatego, że owoce tego drzewa rosnš w gronach. Najbardziej znanymi gatunkami tej rodziny sš: cytryna, pomarańcza, mandarynka, cedrat, limona, gorzka pomarańcza, bergamot, pampelnus i oczywicie grejpfrut.

Drzewo grejpfrutowe posiada ciemnozielone, owalne, połyskujšce licie i kwitnie wytwarzajšc pachnšce, białe skupiska kwiatów, z których każdy ma pięć płatków. Pierwsze owoce pojawiajš się na siedmioletnim drzewku. Dorosłe drzewo rodzi około 500 - 700 owoców rocznie. Owoc grejpfruta ma rednicę od ok. 10 do 23 cm i wagę od ok. 200g do ponad 500g. Oznacza to, że jedno drzewo grejpfruta może dostarczyć w sezonie ok. 50 kg owoców.

W roku 1823 grejpfrut został przywieziony z Barbados na Florydę, gdzie rozpoczęto jego uprawę. Coraz więcej rolników zaczęło

15

uprawiać nowe drzewo na bardzo dużych obszarach. Obecnie tylko z rejonu Florydy, gdzie sš największe uprawy grejpfruta, pozyskuje się ponad 2,5 miliona ton tego owocu. Uprawa na dużš skalę ma miejsce również w Hiszpanii, Maroku, Izraelu, Jordanii, Południowej Afryce, Brazylii, Meksyku, na Jamajce i w południowo-wschodniej Azji.

Ogromne iloci owoców przeznaczane sš na produkcję soku. W USA sok grejpfrutowy jest popularnym napojem niadaniowym. W wielu krajach mišższ grejpfruta dodawany jest do sałatek lub używany jest jako przystawka do innych dań. Niektóre z nowych odmian grejpfruta sš bezpestkowe. To pokazuje jak małš uwagę do tej pory zwracano na pestki, nie widzšc po prostu dla nich zastosowania (ekstrakt z grejpfruta jest wytwarzany m.in. z pestek).

Drzewo grejpfruta może rosnšć nawet na niezbyt żyznej glebie, odpowiada mu lokalizacja na nizinach. Wymaga ono rednio temperatury ok. 30°C. Mróz i niskie temperatury mogš mu poważnie zaszkodzić. Rosnšc w ciepłych i słonecznych krajach drzewo to potrzebuje dziennie ok. 7-8 godzin przebywania na słońcu. W czasie dojrzewania owoców zwiększa się w nich stężenie cukrów a maleje stężenie substancji kwanych. Drzewo raz wydawszy owoce nie wytwarza ich już więcej w danym sezonie. Dojrzałe owoce mogš wisieć na nim nawet kilka miesięcy i można je w tym czasie zebrać.

Składniki zawarte w owocu grejpfruta

Mišższ grejpfruta używany jest zwykle do produkcji soku, który to często dodawany jest do innych soków owocowych. Sok ten zawiera gorzko smakujšcy glikozyd naringinę i jest bogaty w witaminę C i B,.

Aktywnymi czynnikami znajdujšcymi się w skórce grejpfruta sš:

pinen, limonen, linalol (alkohol) i cytrynian (aldehyd), 21% jej składu to substancje oleiste. Te składniki sš znane ogólnie jako podnoszšce odpornoć, odwieżajšce, wspomagajšce kršżenie krwi, (zwłaszcza kršżenie mózgowe), a także stymulujšce naturalne uruchamianie procesów biochemicznych. Ożywiajš one emocje i aktywnoć umysłowš. Skórka grejpfruta zawiera także flawonoidy (flavon jest łacińskš nazwš żółtego barwnika rolinnego). Kiedy flawono-

16

 

idy nazywane były witaminš P. Często sš one łšczone razem ze zwišzkami jak: kwas askrobinowy, cytryn, hesperydyna, rutyna, i quercetyna. Ogólnie rzecz bioršc - substancje zawarte w skórce grejpfruta majš właciwoci antybiotyczne.

Zwišzki te, rozpuszczone w olejach, mogš być połšczone z innymi, dajšc w rezultacie ciekawe substancje jak: oleje do masażu, żele pod prysznic, pianki do kšpieli. Aby uzyskać ok. 500g olejku z grejpfrutowej skórki potrzeba ok. 50 kg wieżej skórki. Olejek ten zajmuje ważne miejsce w aromoterapii.

Nasiona grejpfruta zawierajš bioflawonoidy i glikozydy w formie: naringiny (rutinozyd naringeniny), isosacuranetiny (didymina), neohesperydyny, hesperydyny, campherolu, dihydrocampherolu, ponciryny, quercetyny, apigeniny, heptamothoxyflawonu, nobile-cyny, jak i kilka protein.

17

 

Został odkryty uniwersalny rodek

Zbieg okolicznoci to potrzeba zamaskowana zasłonš.

BARON MARIA VON EBNER-ESCHENBACH (1830-1916) "AFORYZMY"

Zdarzyło się to w 1980 roku na... kompostowniku. Uważny hodowca grejpfrutów zauważył, że pestki grejpfruta nie rozkładajš się na jego kompocie. Zbieg okolicznoci sprawił, że ów ogrodnik był jednoczenie lekarzem, szeroko uznawanym fizykiem i immunologiem, specjalizujšcym się w wynajdywaniu nowych naturalnych rodków leczniczych. Zaobserwowany fakt wzbudził jego zainteresowanie. Dr Jakob Harich - bo tak brzmi imię naszego lekarza-miłonika ogrodów - postanowił przyjrzeć się bliżej odkrytemu na kompocie zjawisku. Rezultat obserwacji był czym więcej niż rewelacjš. Substancja znajdujšca się w grejpfrutowych pestkach wydawała się być czym o wiele skuteczniejszym, a jednoczenie o wiele mniej szkodliwym niż jakikolwiek znany antybiotyk!

Ale to nie było wszystko. Poszukiwania podjęte przez wiele różnych instytutów* wydobyły na wiatło dzienne ogromnš iloć nieoczekiwanych możliwoci zastosowania ekstraktu. Substancja ta okazała się nie tylko wchodzić w reakcję z wirusami i bakteriami, ale i z drożdżakami oraz innymi grzybami, a także z pasożytami. Stosowanie powszechnie antybiotyki sš zwykle skuteczne w zastosowaniu do o wiele węższego spektrum chorobotwórczych mikroorganizmów.

*Poród nich sš: Instytut Pasteur'a we Francji; Instytut Mikroekologii w Herbom, Niemcy; Uniwersytet Sao Paulo, Brazylia; Uniwersytet San Marcos w Limie; Peru; Uniwersytet Georgia w Athens, Georgia(USA); Uniwersytet Automóma de Nuevo w Monterey, Meksyk; the Brigham Young University w Utah(USA); The University of Arkansas(USA); the University of Malaya w Malezji; the University of Ricardo Palma, Meksyk; the South American Inter-lab Laboratory(USA); the Southem Research Institute (USA); Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych; i wiele innych.

18

 

 

1. Idealny antybiotyk powinien posiadać szerokie spektrum działania, gdyż rzadko znamy na pewno chorobotwórczy szczep czy szczepy zarazków. Badania dowiodły, że grejpfrutowy ekstrakt działa efektywnie przeciw ponad 800 gatunkom bakterii i wirusów, ponad 100 gatunkom grzybów, jak i wielu rodzajom jednokomórkowych pasożytów. Żaden inny znany antybiotyk nie może zademonstrować takiej różnorodnoci.

2. Powinien być silny i efektywny. Ekstrakt grejpfrutowy wykazuje właciwoci antybiotyczne już przy zastosowaniu go w bardzo małych stężeniach. Większoć chorobotwórczych mikroorganizmów ginie przy zastosowaniu ekstraktu w rozcieńczeniu od 2 do 1000 ppm (9 kropli w l litrze wody to rozcieńczenie równe 100 ppm. "ppm" to skrót wyrażajšcy wielkoć 1:1000 000 - jedna czšsteczka na milion). Wczeniej wspomniane szerokie spektrum działania ekstraktu udowadnia jego siłę. W porównaniu z innymi rodkami stosowanymi w lecznictwie, grejpfrutowy ekstrakt wykazuje się wspaniałymi rezultatami. Powołany międzynarodowy zespół badawczy* przeanalizował w latach 1989 - 1990 działanie ekstraktu na 770 szczepach bakterii i 93 gatunkach chorobotwórczych grzybów i porównał je z działaniem 30 innych antybiotyków i 18 leków przeciwgrzybiczych. Ekstrakt udowodnił swojš skutecznoć, nie mniejszš niż porównywane z nim substancje. Podobnš opinię wydało laboratorium Great Smokies w Ashville (Północna Karolina, USA) - orodek wiodšcy jeli chodzi o badanie posiewów z wydzielin, gdzie ekstrakt grejpfrutowy został przetestowany na dużej liczbie szczepów bakterii chorobotwórczych i porównany z innymi naturalnymi i chemicznymi antybiotykami. Także i ta placówka była zaskoczona wynikami badań.

3. Idealny antybiotyk nie powinien być toksyczny. Odnonie tego stwierdzenia przytoczymy pewien przypadek zrelacjonowany przez Richard'a Starr'a (prezesa Bio/Chem Research Institute w Lakeport, Kalifornia). W Peru, gdzie grejpfrutowy ekstrakt używany jest do dezynfekcji płodów rolnych, pewien pijany rolnik wypił około

*Ionescu, G./Kiehl, R./Wichmann-Kunz, F./Williams, Ch./BaumI, L./Levine, S.: "Oral Citrus Seed Extract in Atopic Eczema: In ViHv andln Vivo Studies on Intestinal Microflora," Joumal of Orthomolecular Medianę, Yolumne 5, No. 3, USA, 1990.

19

 

100 ml nierozcieńczonego ekstraktu, który jaki żartowni wlał mu do butelki po Whiskey. Okazało się, że ta zbyt duża dawka nie tylko nie zaszkodziła ale wręcz pomogła. Rolnikowi minęło wiele dolegliwoci i stwierdził, że nigdy nie czuł się lepiej (odradzamy tego typu próby na własnš rękę).

Stosownie do naukowych badań, dopiero przyjęcie dawki przekraczajšcej 4000 razy dawkę normalnš może spowodować zagrożenie dla zdrowia. To oznacza, że aby zaszkodzić sobie ekstraktem osoba ważšca ok. 60 kg musiałaby wypić ok. l litr nierozcieńczonego ekstraktu o stężeniu 33% .

4. Idealny antybiotyk nie powinien osłabiać systemu odpornociowego. To kryterium jest przez ekstrakt całkowicie spełnione. W rzeczywistoci grejpfrutowy ekstrakt był używany z powodzeniem przy wielu chorobach zwišzanych z obniżeniem wydolnoci systemu odpornociowego, ponieważ poprzez uwalnianie organizmu od szkodliwych mikroorganizmów ułatwiał jego pracę.

5. Nie powinien on niszczyć pożytecznych bakterii. Badania dowiodły, że ekstrakt przyjmowany w normalnej dawce nie powoduje zmniejszenia liczby ważnych dla naszego zdrowia bifidobakterii, a tylko nieznacznie zmniejsza liczbę laktobakterii. Poza tym likwiduje on szkodliwe bakterie jelitowe, które zakłócajš pracę bakterii nam życzliwych. To sprawia, że korzystna dla nas flora jelitowa może egzystować bez przeszkód.

6. Idealny antybiotyk powinien być wydalany z organizmu w naturalny sposób i nie oddziaływać na organizm zbyt krótko lub zbyt długo. Wszystkie częci owocu grejpfruta sš darami natury. Ekstrakt produkowany jest poprzez wyciskanie ekstraktu z twardych częci owocu, dlatego spełnia wymóg naturalnoci. Czas jego przebywania w organizmie i sposób wydalania sš zgodne z naturalnymi funkcjami ciała.

7. Idealny antybiotyk nie powinien powodować alergii. Wiele osób cierpi z powodu nadwrażliwoci na syntetyczne antybiotyki. Większoć lekarzy stosujšcych ekstrakt z grejpfruta nie stwierdziło reakcji uczuleniowych. Jednakże, jak mówi dr Allan Sachs, około 3-5% populacji jest uczulona na owoce cytrusowe, co sprawia, że osoby takie mogš reagować uczuleniem na ekstrakt. Osoby te powinny rozpoczynać stosowanie ekstraktu z grejpfruta od znikomych iloci (l kropla na szklankę wody dziennie) i powoli zwiększać dawki.

20

 

 

Dwa inne kryteria - odnoszšce się do niskiej kosztownoci produkcji i do naukowego przebadania preparatu także zostały spełnione w sposób zadowalajšcy.

Po zapoznaniu się z przekonywujšcymi informacjami i po osobistych dowiadczeniach z ekstraktem, dr Allan Sachs opublikował serię artykułów w czasopismach amerykańskich, które wraz z innymi doniesieniami o właciwociach grejpfrutowego ekstraktu, wzbudziły stale rosnšce zainteresowanie. Coraz większa iloć terapeutów zajmujšcych się medycynš naturalnš, lekarzy i osób zajmujšcych się medycynš zaczęła interesować się substancjš, której stosowanie nie przynosi szkodliwych efektów ubocznych. Zaczęli oni przepisywać grejpfrutowy ekstrakt swoim pacjentom jako efektywnš alternatywę dla rodków syntetycznych.

Dzi jest już wielu lekarzy, którzy majš za sobš wiele lat dowiadczeń z grejpfrutowym ekstraktem. Oto niektóre z dolegliwoci, w których ekstrakt jest najczęciej stosowany: choroby układu pokarmowego, drożdżyce, przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych, nosa i uszu, choroby grzybicze paznokci i skóry, zapalenia dzišseł, zakażenia pochwy. W celu podtrzymania odpornoci i ochrony przed zakażeniami, ekstrakt ten jest też stosowany przy chorobach polegajšcych na chronicznym upoledzeniu układu odpornociowego jak: AIDS, chroniczne przemęczenie, Candida albicans. Nowe zastosowania sš nadal odkrywane.

Lekarze, którzy mieli odpowiedniš iloć dowiadczeń ze stosowaniem ekstraktu z grejpfruta, majš o nim bardzo pozytywne zdanie. Bardzo doceniajš oni ekstrakt, nie tylko ze względu na jego łatwoć podawania i efektywnoć, często w przypadkach, w których inne preparaty zawiodły, ale i dlatego, że jest on bardzo dobrze tolerowany przez ich pacjentów.

"W tej substancji jest co unikalnego. Cokolwiek ona czyni, nie wytwarza przy tym żadnych destabilizujšcych efektów ubocznych. Jej przewagš jest to, że jest bardzo bezpieczna." Jest to wypowied internisty dr Leo Galland'a z Nowego Jorku, który stosował ekstrakt przez ostatnich siedem lat (czyli od 1988r) i opublikował szereg raportów o jego działaniu na Candida albicans. Dr Louis Parish M.D., ekspert Departamentu Zdrowia USA i FDA, który leczył ekstraktem wiele osób z problemami jelitowymi, także jest pełen podziwu: "Grejpfrutowy ekstrakt daje więcej wyleczeń niż inne stosowane rodki."

21

 

Pediatra i ekspert od zagadnień zdrowotnych w popularnym amerykańskim programie telewizyjnym "Home Show", dr Jay N. Gor-don z Kalifom!, podkrela wysokš skutecznoć grejpfrutowego ekstraktu w radzeniu sobie z popularnymi zakażeniami grzybiczymi, występujšcymi zarówno w jamie ustnej jak i dalszych odcinkach przewodu pokarmowego jego małych pacjentów. Zakażenia takie sš trudne do wyeliminowania. W swoim licie do jednego z producentów ekstraktu podkrela on jego całkowitš nietoksycznoć: "Macie wspaniały, niezwykle bezpieczny rodek, który mogę stosować nawet u niemowlšt." Niemiecki lekarz dr Klaus Ktistermann z Baden-Baden, który stosował ekstrakt u wielu swoich pacjentów, stwierdził: "Moim zdaniem, ekstrakt z grejpfruta jest najlepszym, najefektywniejszym antybiotykiem i rodkiem grzybobójczym jaki dała nam natura."

Spotkalimy się także z niebywałym zadowoleniem ze strony użytkowników grejpfrutowego ekstraktu. Zwykle byli oni bardzo zaskoczeni tym, jak szybko odeszły objawy chorób, jak kilka kropli ekstraktu w szklance wody zatrzymywały biegunkę czy grypę; jak egzemy, grzybice skóry, łupież, kurzajki czy potliwoć stóp po prostu znikały. Wielu z nich nie mogło uwierzyć, że trapišce ich przez wiele lat zakażenia pokarmowe czy pochwowe spowodowane Can-dida albicans, kłopoty z dzišsłami lub inne problemy, z którymi nie radziły sobie inne rodki, udało się w końcu usunšć. Inni wykorzystywali ekstrakt jako rodek odkażajšcy jedzenie, przeciw cholerze, jak i jako rodek odkażajšcy małe rany. Dla wielu rodzin grejpfrutowy ekstrakt stał się bardzo cennym i zaufanym przyjacielem.

Pomimo różnorodnoci dotychczasowych zastosowań, nadal wydaje się, że pełna moc grejpfrutowego ekstraktu nie została odkryta. Badania prowadzone sš nadal w wielu instytutach, jak np. w Instytucie Pasteur'a we Francji, który jest jednym z wiodšcych europejskich instytutów jeżeli chodzi o badania nad AIDS. Prowadzi on badania ekstraktu pod kštem jego skutecznoci w zwalczaniu HIV. Testy i studia nad ekstraktem prowadzone sš także w Kanadzie, Niemczech, Danii i Korei. Zastosowanie ekstraktu jest różne w różnych krajach. Dla przykładu: w Austrii jest on powszechnie stosowany przeciw Candida albicans, a w Meksyku jest znany jako rodek zwalczajšcy różnorodne biegunki.

Jednakże,możliwoci zastosowania grejpfrutowego ekstraktu nie ograniczaj š się tylko do pomocy ludziom. Ze względu na swojš wy-

22

 

 

sokš efektywnoć i właciwoci antybiotyczne i odrobaczajšce, ma on także szerokie zastosowanie u zwierzšt. Farmerzy z Danii osišgajš wspaniałe rezultaty stosujšc ekstrakt u swych zwierzšt. Dzięki dodawaniu do pasz sproszkowanego ekstraktu udało się radykalnie zmniejszyć iloć chorób i umieralnoć w dużych hodowlach wiń, bydła, kurczšt i koni. (Wspominamy ten fakt, pomimo tego że uważamy iż tego typu hodowle sš czym niewłaciwym z samego założenia. Wszystkie obserwowane farmy używały ekstraktu, lecz także ich sposób utrzymywania i karmienia hodowli jej miał holistyczny i zdrowotny charakter).

Jeden z duńskich farmerów opowiadał, że w jego gospodarstwie z rodzšcych się rocznie 30 prosišt, przeżywało ok. 16 z nich. Reszta umierała na PRRS (wiński syndrom oddechowy). Weterynarze nie wiedzieli jak pomóc. Po wprowadzeniu do paszy ekstraktu z grejpfruta prosięta przestały zdychać. Inny farmer miał kłopot ze swoimi krowami, które chorowały na zapalenie wymion. Farmer ten zas...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin