Sos Pesto 3.doc

(20 KB) Pobierz
Sos Pesto 3

Sos Pesto 3
liscie oberwane z dorodnego krzaczka bazylii
pare lisci jakiegos innego ziola np rozmarynu
pól szklanki oliwy ekstra vergine (ale mozna zastapic inna)
ok. 15 czarnych drylowanych oliwek
4 lyzki luskanego slonecznika
3/4 szklanki sera zoltego (najlepsza gorgonzola - ale mozna uzyc inny, nawet goude)
dwa ziarenka luskanego kardamonu
zabek czosnku
sol, pieprz do smaku

Wszystkie skladniki wrzucam do melaksera i przerabiam na mase. Ale tak, by zostaly roznej wielkosci kawaleczki.
Gotuje paczke makaronu "al dente". Po odcedzeniu dodaje do goracego makaronu pesto i mieszam.
NIE GOTOWAC.
Podaje w garnku na stol.
Pesto mozna trzymac w lodowce przez dwa tygodnie (swietne na wypadek niespodziwanych gosci).
Wazne, by pamietac, ze pesto nie nalezy gotowac.
smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin