Sos Pesto 3liscie oberwane z dorodnego krzaczka bazyliipare lisci jakiegos innego ziola np rozmarynupól szklanki oliwy ekstra vergine (ale mozna zastapic inna)ok. 15 czarnych drylowanych oliwek4 lyzki luskanego slonecznika3/4 szklanki sera zoltego (najlepsza gorgonzola - ale mozna uzyc inny, nawet goude)dwa ziarenka luskanego kardamonuzabek czosnkusol, pieprz do smakuWszystkie skladniki wrzucam do melaksera i przerabiam na mase. Ale tak, by zostaly roznej wielkosci kawaleczki.Gotuje paczke makaronu "al dente". Po odcedzeniu dodaje do goracego makaronu pesto i mieszam.NIE GOTOWAC.Podaje w garnku na stol.Pesto mozna trzymac w lodowce przez dwa tygodnie (swietne na wypadek niespodziwanych gosci).Wazne, by pamietac, ze pesto nie nalezy gotowac. smacznego!
tatanka.com