Składniki:
Biszkopt:
· 4 jajka
· ½ szklanki cukru
· ½ szklanki mąki pszennej
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
· 2 szklanki mleka
· 4 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 żółtka
· 1 szklanka cukru pudru
· 25 dag margaryny Kasia
Pieczone wiórki:
· 20 dag wiórek kokosowych
· 12,5 dag margaryny Kasia
Sposób wykonania:
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Jedną szklanką mleka zagotować. W drugiej szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, żółtka i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na ostudzonym biszkopcie.
Wiórki kokosowe zrumienić na margarynie, ostudzić i wyłożyć na krem budyniowy.
afabi