Ciasto z pieczonymi wiórkami.doc

(40 KB) Pobierz
Składniki:

Składniki:

 

Biszkopt:

 

·         4 jajka

·         ½ szklanki cukru

·         ½ szklanki mąki pszennej

·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem budyniowy:

 

·         2 szklanki mleka

·         4 łyżki mąki ziemniaczanej

·         2 żółtka

·         1 szklanka cukru pudru

·         25 dag margaryny Kasia

 

Pieczone wiórki:

 

·         20 dag wiórek kokosowych

·         12,5 dag margaryny Kasia

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

 

Jedną szklanką mleka zagotować. W drugiej szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, żółtka i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na ostudzonym biszkopcie.

 

Wiórki kokosowe zrumienić na margarynie, ostudzić i wyłożyć na krem budyniowy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin