PTYSIE Z KAWOWO-TRUFLOWYM KREMEM.txt

(1 KB) Pobierz
PTYSIE Z KAWOWO-TRUFLOWYM KREMEM
----------------------------------------
Przygotowanie: 1 godzina

Sk�adniki: Ciasto: 30 g mas�a, s�l, 75 g m�ki, 2 jajka

Krem truflowy: 280 g masy z bia�ej czekolady, 200 ml s�odkiej �mietanki, 2 �y�ki espresso, cukier puder, cynamon

Przepis: 125 ml wody zagotowujemy z mas�em i szczypt� soli. Dodajemy m�k�, mieszamy. Gotujemy na �rednim ogniu, ca�y czas mieszaj�c, a� na dnie utworzy si� ciasto, kt�re zacznie odstawa� od pod�o�a. Przek�adamy do miski i studzimy. Dodajemy stopniowo jajka, mieszaj�c. Wk�adamy ciasto do papierowego ro�ka. Wyk�adamy blach� papierem do pieczenia, wyciskamy na blach� porcje ciasta w odst�pach 3-4 cm od siebie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C przez 20 minut. Studzimy. Robimy krem: bia�� czekolad� dzielimy na kawa�ki. �mietank� podgrzewamy z proszkiem kawowym. Dodajemy czekolad� i rozpuszczamy, a� powstanie g�adki krem. Przek�adamy do miseczki i wstawiamy na 6 godzin do lod�wki. Ptysie przekrawamy na po��wki. Krem ubijamy przez 2-3 minuty. Nape�niamy kremem papierowe ro�ki i wyciskamy go na dolne po��wki ptysi�w. Przykrywamy drug� po��wk�. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem i cynamonem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin