Referat- Paula Kłysz „Pies obronny i stróżujący”
Rasy są pomocne przy wyborze psa dla siebie
Rasa- to grupa zwierząt danego gatunku, które odznaczają się zespołem tych samych cech fizycznych i psychicznych, ściśle odpowiadających przewidzianemu wzorcowi, które przekazują swemu potomstwu
Wybór psa- czym powinniśmy się kierować:
Zalecenia, jakie powinien znać właściciel każdego psa:
KODEKS ZASAD ETYCZNYCH, KTÓRY POWINIEN OBOWIĄZYWAĆ DOBREGO HODOWCĘ PSÓW:
Kodeks wg Williamsa 1992r.
DOBROSTAN- zasady opracowane przez Radę dobrostanu zwierząt- główne założenia:
Zwierzęta muszą być:
1) Wolne od głodu i pragnienia przez zapewnienie im świeżej wody i paszy, spełniającej ich potrzeby w zakresie dobrej zdrowotności, wzrostu i żywotności
2) Wolne od dyskomfortu- zapewnienie im optymalnych warunków środowiska- wygodne legowiska
3) Wolne od bólu, urazów i chorób
4) Zdolne do wykazywania normalnego behawioru (zachowania) przez zapewnienie odpowiedniej powierzchni i właściwego składu socjalnego w grupie
5) Wolne od strachu i stresu poprzez eliminację czynników powodujących to zachowanie
POMIESZCZENIA DLA PSÓW
Ø Powinny być suche, czyste, ciepłe
Ø Do budy nie może przedostawać się deszcz, w lecie powinna być ochrona przed upałami
Ø Wielkość budy zależy od wielkości psa- standardowe wymiary budy dla psa średniej wielkości:
§ Długość- 1m
§ Wysokość- 80cm- 1m
§ Szerokość- 0,7- 0,9m
§ Wymiary otworu wejściowego:
· Szerokość 20- 40cm
· Wysokość 35- 55cm
§ Buda powinna być 10- 20cm nad ziemią ustawiona, by nie miała bezpośredniej styczności
§ Buda nie powinna być zbudowana z cegieł, czy betonu- najlepiej z drewna
* kennel- psiarnia- grób inteligencji psa- najlepiej wziąć psa w wieku 7-8 tyg.
2m
Miejsce
Do
Biegania
BUDA
Leżenia
2,5m
Kojec z budą dla dużego psa
W miejskich mieszkaniach (blokach) należy im urządzić miejsce, w którym by się czuły swobodnie i nieskrępowanie mogły odpoczywać i spać
PIELĘGNACJA
W przypadku psów pielęgnacja dotyczy głównie skóry i włosów- ma na celu:
Ø pobudzenie krążenia w całym organizmie
Ø pozbawienie pasożytów zewnętrznych i grzybów chorobotwórczych
Podstawowym zabiegiem jest:
Ø codzienne czesanie/ szczotkowanie w kierunku naturalnego ich układania
Ø pielęgnacja oczu:
o obserwacja płynu spojówkowego
o przemywanie 1-2% roztworem kwasu bornego
o jeżeli wydzielina jest biała lub żółta- to jest to zapalenie bakteryjne-do veta
Ø pielęgnacja uszu:
o oczyszczeniu ucha z nadmiaru woskowiny
o za pomocą wacika zwilżonego 20% roztworem alkoholu etylowego
o nie zawsze trzeba czyścić, ale jeśli ma przechyloną głowę lub strzyże, wtedy należy zajrzeć
Ø pielęgnacja zębów:
o polega na obserwacji ma na celu niedopuszczenie do kamienia
o czyściki- smakołyki
o można czyścić marchewką
Ø pielęgnacja pazurów:
o przecina się specjalnymi nożyczkami z gilotynką
Ø pielęgnacja gruczołów około-odbytowych:
o pies wokół odbytu posiada gruczoły, które produkują specyficzną wydzielinę ułatwiającą wydalanie kału
o przy stanach zapalnych występuje silny świąd- pies liże okolicę odbytu i saneczkuje
Ø pielęgnacja worka napletkowego:
o polega na obserwacji- jak są wycieki, zmiany barwy- do veta
Czego używamy do czesania:
Ø dwa grzebienie metalowe- jeden o rzadko, drugi o gęsto ustawionych ząbkach
Ø dodatkowo możemy stosować szczotkę o twardym lub miękkim włosiu do usuwania kurzu i złuszczonego naskórka
Ø w warunkach naturalnych pies zmienia sierść dwa razy do roku
Ø w warunkach domowych pies linieje cały rok
Do zabiegów pielęgnacji skóry zaliczamy również:
Ø strzyżenie- rasy predylekcyjne:
o pudle
o yorki
Ø trymowanie (wyskubywanie) za pomocą specjalnych narzędzi- rasy predylekcyjne:
o teriery
o spaniele
o sznaucery
ZASADY ŻYWIENIA PSÓW
Mamy 3 grupy składników:
1) Składniki budulcowe-
2) Składniki energetyczne-
3) Składniki regulujące
Zapotrzebowanie psów na pokarm jest związane z:
a) wiekiem
b) wielkością
c) rodzajem użytkowania psa
Stosunek białka i węglowodanów w karmie:
ü 1:1 u psów młodych, rosnących i użytkowych
ü 3:2 u suk szczennych i karmiących
ü 1:2 u psów dorosłych, nieużytkowych
Prawidłowo zestawiona dieta powinna zawierać:
a) białko
b) węglowodany
c) tłuszcze
d) substancje mineralne i witaminowe
ad. a) białko- wszystkie niezbędne aminokwasy w diecie psów znajdują się w mięsie, które pies najlepiej trawi, ze względu na długość przewodu pokarmowego; rodzaje mięsa- surowe:
ü wołowe
ü końskie
ü baranie
ü podroby:
- stanowi 15- 25% całości karmy;
- możemy podawać też ryby morskie surowe i ugotowane, rzeczne tylko ugotowane, po usunięciu ości
- możemy podawać jajko, mleko, ser, twaróg
ad. b) węglowodany- ich źródło to wszelkie:
ü kasze
ü płatki owsiane
ü płatki jęczmienne
ü płatki pszeniczne
ü śruty zbożowe
ü suchy, odpadowy chleb
ü również ziemniaki- ugotowane, gniecione /puree i w niewielkich ilościach
ad. c) tłuszcze- powinny stanowić 2% całości karmy, nie powinno się podawać tłuszczów starych, zjełczałych, bo działają trująco
ad. d) substancje mineralne- stanowią 1-2% całości karmy, to:
ü kości cielęce
ü chrząstki i kruche kości wołowe
ü nie zaleca się podawania kości drobiu, dziczyzny i wieprzowych, gdyż po rozgryzieniu rozpadają się na drobne kawałki mogące kaleczyć układ pokarmowy
Woda powinna być ciągle dostępna!!!
Witaminy:
ü narządy miąższowe- wątroba, nerki, mózg, gruczoły dokrewne
Karmy- rodzaje:
ü bytowa- konieczna do podtrzymania procesów życiowych
ü produkcyjna- uwzględnia zapotrzebowanie organizmu związane z rozwojem i wzrostem, a także ciążą i laktacją suk
Karmy pełnoporcjowe- zawierają wszystkie składniki pokarmowe, wymagane przez psa w danym okresie cyklu życiowego, dla którego są przeznaczone
- ich głównym zadaniem w diecie jest dostarczanie stosunkowo taniej energii i dlatego powinny być uzupełniane wysoko- białkowymi karmami
- Karmy konserwowe- są przetworami mięsa i zbóż, mają skład zapewniający pokrycie potrzeb pokarmowych w odniesieniu do energii, składników mineralnych, witamin, tłuszczów i aminokwasów
...
wiesiek.be