przepis 1.rtf

(925 KB) Pobierz

Trufelki z digestive

Słodkie małe kuleczki, nazwane truflami, umilające chwile w środku dnia :). W skład wchodzą ciasteczka digestive, które można zastąpić mieszanką innych ciastek, zrobić wariacje z orzechami laskowymi lub zmielonymi migdałami, a wszystko to w słodkim skondensowanym mleku. Przepis dla tych, którzy lubią takie słodkości, ale wolą unikać dodatku masła.

 

Składniki na 36 trufelków:

 

·         300 g pokruszonych ciastek digestive

·         2 łyżki kakao

·         1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego

·         90 g wiórków kokosowych

·         cukier puder - u mnie dodatkowo do dekoracji

 

Wymieszać pokruszone ciastka, mleko i kakao. Wstawić do lodówki na dobrą chwilę, by masa steżała i można było formować kulki (jeśli masa po długim przebywaniu w lodówce będzie nadal zbyt rzadka - można dodać ciastek - choć ja nie miałam z tym problemu). Po tym czasie wyjąć, toczyć kulki, pokryć je wiórkami kokosowymi. Ja dodatkowo obsypałam je pudrem - nie jest to konieczne.

Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego :)

 

Marta Szałkiewicz

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin