Trufelki z digestive
Słodkie małe kuleczki, nazwane truflami, umilające chwile w środku dnia :). W skład wchodzą ciasteczka digestive, które można zastąpić mieszanką innych ciastek, zrobić wariacje z orzechami laskowymi lub zmielonymi migdałami, a wszystko to w słodkim skondensowanym mleku. Przepis dla tych, którzy lubią takie słodkości, ale wolą unikać dodatku masła.
Składniki na 36 trufelków:
· 300 g pokruszonych ciastek digestive
· 2 łyżki kakao
· 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
· 90 g wiórków kokosowych
· cukier puder - u mnie dodatkowo do dekoracji
Wymieszać pokruszone ciastka, mleko i kakao. Wstawić do lodówki na dobrą chwilę, by masa steżała i można było formować kulki (jeśli masa po długim przebywaniu w lodówce będzie nadal zbyt rzadka - można dodać ciastek - choć ja nie miałam z tym problemu). Po tym czasie wyjąć, toczyć kulki, pokryć je wiórkami kokosowymi. Ja dodatkowo obsypałam je pudrem - nie jest to konieczne.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Marta Szałkiewicz
marcia9911