ZWIAZKI AKTYWNE BEDACE SKLADNIKAMI KOSMETYKOW.doc

(144 KB) Pobierz
ZWIĄZKI AKTYWNE BĘDĄCE SKŁADNIKAMI KOSMETYKÓW:

ZWIĄZKI    AKTYWNE   BĘDĄCE  SKŁADNIKAMI KOSMETYKÓW:

I.           WITAMINY

II.          PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO

III.        PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

I.              WITAMINY – związki organiczne o zróżnicowanej budowie,  w odpowiedniej ilości  (hipowitaminoza i hiperwitaminoza)  niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

Działanie witamin można ująć w kilku punktach:

1.          są  istotne w pielęgnacji skóry

2.          hamują proces starzenia się skóry bez negatywnego ingerowania w procesy fizjologiczne

3.          ich działanie warunkowane jest wieloma czynnikami (np. środowisko, pH wodnych roztworów)

4.          w kosmetykach wystepują  w formie roztworów wodnych lub tłuszczowych

( witaminy rozpuszczalne w wodzie: z grupy B, C, H, PP i rozpuszczalne

w tłuszczach: A, D, E, F, K.)

5.mają działanie ogólnoustrojowe ( po przyjęciu doustnym) i działanie miejscowe
(po zastosowaniu zewnętrznym preparatów kosmetycznych zawierających witaminy).

II.              Substancje czynne pochodzenia roślinnego mogą mieć różne pochodzenie:

 

1.          produkty pierwotnej przemiany materii roślin ( będące materiałem budulcowym
i zródłem energii): cukry, kwasy organiczne, estry kasów tłuszczowych, aminokwasy, białka, enzymy;

2.          produkty wtórnej przemiany materii roślin: niektóre glikozydy, terpeny, sterole, saponiny, olejki lotne, żywice, balsamy, garbniki, alkaloidy.

 

Substancje czynne pochodzenia roślinnego mające zastosowanie w kosmetyce to: alantonina, aminokwasy, cytokiny, białka ( keratyna, elastyna, kolagen), mukopolisacharydy – kwas hialuronowy, ASC III, antocyjany, antybiotyki, azuleny, balsamy, ceramidy, chlorofil, cytokiny, cukry ( proste i złożone, skrobia , glukany), ekstrakty roślinne ( alkohole, glikole, estry kwasów tłuszczowych), elastyna, enzymy
( zymaza, pepsyna), koenzymy, dysmutazy, estry kwasów tłuszczowych, fitohormony, fitosterole, fosfolipidy, flawonoidy, pyknogenole, garbniki, glikozydy ( saponiny), kwasy owocowe ( AHA, α-hydroksykwasy), lecytyna, mikroelementy ( miedź, mangan, molibden, cynk, kobalt, jod, fluor), nienasycone kwasy tłuszczowe(NKT, NNKT, GLA), olejki eteryczne, pektyny, sterole, śluzy, woski ( naturalne, mikrokrystaliczne, syntetyczne), żywice ( sosnowa, benzoesowa, olibanum, damara, bursztyn)

 

IV.        Substancje czynne pochodzenia zwierzęcego:

- hormony,

- embrioblasty,

- kolagen,

- lanolina,

- melatonina

- placenta.


  

Nazwa witaminy

Postać chemiczna

Źródła

Składnik kosmetyków

Znaczenie

Witamina A

 

 

Witamina A1,

             retinol

 

 

 

 

 

 

β-karoten

(prowitamina A)

 

 

witamina A2

( 3,4- dehydroretinol)

 

 

retynina

 

 

- (C20H29OH), jasnożółty olej,

 

- ( C20H29OH)

 

 

- ( C20H30O)

alkohol diterpenowy
z pięcioma sprzężonymi wiązaniami podwójnymi

 

 

 

 

 

- (C20H27OH)

 

 

-inne formy :

forma aldehydowa

 

 

forma kwasowa

i jej sole oraz palmitynian witaminy A

 

 

 

tran, mleko, żółtko, masło

 

 

 

 

 

 

 

 

marchew, szpinak, rzeżucha

 

 

olej ryb słodkowodnych

 

- wyodrebniona z rodopsyny – purpury wzrokowej

kremy odżywcze, regeneracyjne,

toniki, mleczka, maseczki, żele

 

 

 

 

 

 

 

Poza estrami witaminy A stosuje się w kosmetyce kwas retynowy
( tretioninę), który wykazuje znacznie większą trwałość i ma własciwości keratolityczne. Jego dopuszczalne stężenie wynosi 0,001%.

Stosuje się go w preparatach o właściwościach regenerujących, ochronnych, w leczeniu zaburzeń regeneracyjnych ( nadmierne rogowacnie i łuszczenie się skóry)

Regeneruje naskórek, włosy, paznokcie, przyczynia się do podwyższenia bariery ochronnej skóry i pogrubienia naskórka.

Warunkuje prawidłowy wzrost, rozwój i funkcjonowanie komórek naskórka, przewodu pokarmowego
i oddechowego. Jej niedobór może powodować trudne gojenie się ran i zakłócać prawidłowe funkcjonowanie gruczołów łojowych, co prowadzi do takich objawów jak:

- przesuszenie

- marszczenie się

- nadmierne rogowacenie

- złuszczanie naskórka,

- łupież

Witamina B1

tiamina

Owoce dzikiej róży, otręby zbożowe, mniszek lekarski, drożdże, nasiona owoców strączkowych

W kosmetykach nie jest stosowana w formie wolnej lecz w postaci B-kompleksu z kiełków zbóż w maseczkach, kremach, tonikach do pielęgnacji skóry i włosów.

Potrzebna do właściwego spalania cukrów, umożliwia sprawne działanie układu nerwowego, poprawia sprawność umysłową

Witamina B2

ryboflawina

Drożdże, owoce dzikiej róży, mniszek lekarski

W preparatach do pielęgnacji cery tradzikowej, jamy ustnej i włosów.

niezbędna do przemiany pożywienia w energię oraz odnowy tkanek organizmu

Witamina B5

Kwas pantotenowy

Drozdże, chleb razowy, mleko, jaja, rośliny strączkowe

W kosmetyce stosowany jest pantoteinian wapnia w formie 0,05-0,5 procentowych roztworów wodnych i wodno-etanolowych, jest składnikiem  preparatów łagodzących stany zapalne i podrażnienia skóry i paznokci, preparatach na porost włosów.

Potrzebna do właściwego wzrostu włosów, pomaga utrzymać jędrność
i elastyczność skóry, ułatwia organizmowi zwalczać stany zapalne.Ważna we wszystkich przemianach metabolicznych

Witamina B6

pirydoksyna

Kiełki pszenicy, ziemniaki, drożdże, tłuste ryby, warzywa, banany, płatki owsiane, brązowy ryż,

W kosmetykach wystepuje w formie palmitynianu pirydoksyny w kremach odżywczych, regenerujących, przeciwzmarszczkowych, stosuje się ją w leczeniu trądziku.

Zapewnia właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejsza mdłości, zatrzymuje wodę w organizmie, pomaga zachować zdrowy wygląd skóry

Witamina B12

kobalamina

Spirulina, wątroba wieprzowa, tłuste ryby, ryby o białym mięsie, kurczaki, sery, mięso jagnięce, jajka, kiełki lucerny

 

Konieczna do właściwego funkcjonowania wszystkich komórek, regeneruje czerwone ciałka krwi, wspomaga pracę mózgu, zwalcza uczucie zmęczenia, działa antystresowo, odgrywa rolę
w syntezie DNA

Witamina B15

 

 

 

 

Witamina B9

folacyna, witamina M, witamina Bc

Kwas panganowy

 

 

 

 

 

Kwas foliowy

 

 

 

 

 

 

Drożdże, soja, otręby, zarodki pszenne, zielone warzywa- szpinak, sałata, natka pietruszki

 

 

 

 

 

 

Dodaje się go do kremów, maseczek regenerujących, przeciwzmarszczkowych, poprawiających elastyczność skóry.

Kosmetyki z kwasem foliowym przeznaczone są dla kobiet po 30 roku życia do każdego rodzaju cery skłonnej do zmarszczek i zniszczonych ekspozycją słoneczną.

Wydłuża życie komórek zwłaszcza
w zanieczyszczonym środowisku.

 

Reguluje różne procesy metaboliczne w organizmie, działa jako koenzym- przenoszenie reszt jednowęglowych.

W syntezie puryn, piryminidyn. Niektórych aminokwasów, procesie podziału komórek, uczestniczy z wit B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek.

Najnowsze badania wskazują na aktywność kwasu foliowego w leczeniu miażdżycy, zapobieganiu pasożytom jelitowym, działaniu detoksykacyjnym na substancje trujące zawarte w żywności.

Opóźnia wystapienie siwizny i wpływa na zdrowy wygląd skóry.

Badania wskazują, że kwas foliowy ułatwia wzrost i przedłuża

życie komórkom skóry młodym jak i starszym.

 

Witamina PP

(witamina B3)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin