Aksamitny krem szparagowy.doc

(27 KB) Pobierz
Aksamitny krem szparagowy

Aksamitny krem szparagowy

- Jak gotować całe szparagi, to już pewnie wiecie. Że trzeba delikatnie i z wyczuciem, żeby nie uszkodzić i nie połamać.
W tym przepisie większość szparagów potraktujemy mikserem bez litości, żeby uzyskać:

aksamitny krem szparagowy

super na wykwintną kolacyjkę lub lanczyk z Ukochanym/Ukochaną.

Dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak to zrobić:
1. Posiekaj grubo 600 g szparagów. Pozostałą część pokrój w słupki długości 6 cm. Drobno pokrój cebulę i pora. Ziemniaki pokrój w krążki grubości 1 cm.
2. Podgrzej olej w garnku. Kiedy będzie gorący, wrzuć masło. Powinno się spienić. Dodaj cebulę, pora i duś przez 5 minut.
3. Dodaj ziemniaki, posiekane szparagi i bulion.
4. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i duś jeszcze 8 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Zblanszuj pozostałe szparagi wrzucając je na chwilę do osolonego wrzątku.
6. Ochłodź zupę i zmiksuj ją.
7. Dodaj śmietankę i podgrzej całość.
8. Posyp solą i pieprzem do smaku. Posiekaj szczypiorek.
9. W ostatniej chwili wlej kwaśną śmietanę, wrzuć blanszowane szparagi i 1 łyżkę szczypiorku.

Bon appetit!

Pascal

drukować

Produkty potrzebne do przepisuProdukty potrzebne do przepisu

·         725 g zielonych obranych szparagów

·         1 łyżka oleju roślinnego

·         30 g masła

·         1 duża cebula czerwona drobno pokrojona

·         1 duży por

·         2 duże ziemniaki pokrojone w krążki 1 cm

·         1,25 l bulionu warzywnego

·         80 ml śmietany

·         90 g kwaśnej śmietany

·         1 mały pęczek szczypiorku

·         Na sos pomidorowy:

·         sól i pieprz do smaku

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin