Duszona wołowina z pieczarkami
Składniki na 4 porcje; 1 porcja zawiera ok. 555kcal
- 2 cebule
- 1 kg wołowiny na gulasz
- 500g małych pieczarek (same kapelusze)
- 2 łyżki oleju, sól, pieprz, papryka (inne przyprawy według uznania)
- 150ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 litr bulionu wołowego
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1/2 bagietki, 1 pęczek ziół prowansalskich
- 1 łyżka soku z cytryny, 80g masła ziołowego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Jak przyrządzić?
1.Cebulę obrać i pokroić w cząstki. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, ewentualnie odkroić tłuszcz. Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką.
2. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. W brytfannie rozgrzać olej. Porcjami wkładać mięso i obsmażać. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wyjąć z rondla. Do brytfanny włożyć cebulę i grzyby, krótko smażyć. Dodać mięso i wlać wino, zagotowac na wolnym ogniu. Następnie wlać bulion wołowy, zagotować. Dodać sos chili, wymieszać. Garnek przykryć, wstawić do piekarnika. Mięso dusić ok. 90 minut.
3. Bagietkę pokroić na kromki i uprażyć. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać.
Garnek wyjąć z piekarnika. Potrawę doprawić sokiem z cytryny, dodać 2/3 ziół, wymieszać. Wyłożyć na talerze, do każdej porcji dodać po 1 łyżce śmietany, posypać pozostałymi ziołami i ewentualnie udekorować gałązkami rozmarynu. Gorące grzanki posmarować masłem ziołowym.
Jak podawać?
Podawać z przygotowanymi wcześniej grzankami.
buszek3320