Ciasto orzechowe luksusowe.doc

(9 KB) Pobierz
Ciasto orzechowe luksusowe

Ciasto orzechowe luksusowe

 

Składniki:

ciasto:

18 dag mąki krupczatki

36 dag cukru

12 jaj

18 dag zmielonych orzechów włoskich

2 łeczki proszku do pieczenia

l

3 łki zmielonych orzechów włoskich do posypania ciasta

krem:

25 dag masła

2 jaja

4 łki cukru

łka kawy mielonej

po 2 łki rodzynek i migdałów

2 łki rumu lub spirytusu

polewa czekoladowa:

12 dag masła

pół tabliczki gorzkiej czekolady (5 dag)

do przybrania:

połówki orzechów włoskich

 

Przygotuj ciasto: z białek i 1/3 łeczki soli ubij sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj nadal, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj żółtka, mą, orzechy, proszek do pieczenia i całość wymieszaj. Teraz wlej ciasto do formy wyłonej papierem do pieczenia i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Upieczone i ostudzone ciasto przetnij w poprzek na pół.

 

Przygotuj krem: z białek ubij sztywną pianę. Stopniowo dodając żółtka oraz cukier i nadal ją ubijaj. Masę jajeczną połącz z miękkim masłem i  utrzyj na puszysty krem. W 3 łkach wrzątku zaparz kawę, po czym przecedź i ostudź. Gdy będzie stygła, umyj i osącz rodzynki, a migdały sparz, obierz i posiekaj. Do kremu dodaj kawę, rodzynki, migdały oraz alkohol i całość wymieszaj.

 

Odłóż na później 3 łki kremu, a resztą przełóż placki. Odłonym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta, a boki dodatkowo obsyp orzechami.

 

Przygotuj polewę: masło roztop, dodaj pokruszoną czekoladę i nadal podgrzewaj, stale mieszając, aż polewa stanie sięadka i lśniąca. Jeśli okaże się za rzadka, wsyp ł kakao i wymieszaj.

 

Wierzch ciasta posmaruj polewą i przybierz połówkami orzechów. Do dekoracji można również gotowych ozdób z białej i barwionej czekolady lub owocami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin