Składniki na 12 muffinek:
· 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni, odpestkowanych
· 2 szklanki mąki
· 1/4 szklanki kakao
· 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2/3 szklanki drobnego cukru
· 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
· 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
· pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
· 2 jajka, roztrzepane.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.
Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze
200ºC.
sylwiadz12