Muffiny czekoladowe z wiśniami.doc

(80 KB) Pobierz
Muffiny czekoladowe z wiśniami

Muffiny czekoladowe z wiśniami

Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami

Składniki na 12 muffinek:

·         1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni, odpestkowanych

·         2 szklanki mąki

·         1/4 szklanki kakao

·         1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         2/3 szklanki drobnego cukru

·         100 g gorzkiej, posiekanej czekolady

·         125 g masła, roztopionego i ochłodzonego

·         pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste) 

·         2 jajka, roztrzepane.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. 

Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze

200ºC.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin