Składniki na 12 muffinek:
· 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach
· 260 g mąki
· 1 łyżka proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 115 g drobnego cukru
· 2 średnie jajka
· 200 ml mleka
· 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła
· 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
· płatki migdałów - do posypania
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche ze startym marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre. Połaczyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów.
Piec około 20 minut w temperaturze
200ºC.
Smacznego :)
sylwiadz12