Placek cygański
Składniki
Ciasto:15 dag margaryny,8 jajek,25 dag cukru pudru,2 łyżki kakao
,10 dag stopionego miodu,3 łyżki mąki ziemniaczanej,łyżeczka proszku do pieczenia,30 dag maku.Masa
budyniowa:40 dag masła lub margaryny, 1 opakowanie
kremu karpatka,0,5 l mleka
.Dodatkowo:2 zielone galaretki,1 paczka
podłużnych biszkoptów "SAN",polewa czekoladowa.
Mak sparzyć i trzy razy zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku, oraz miód, mak, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w blaszce 25x40 cm ok. godziny w temp. 175-180ºC.Budyń karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu i połączyć z 40dag masła lub margaryny.Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Upieczone ciasto przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować połową masy. Następnie ułożyć biszkopty jeden obok drugiego i zalać je tężejącą galaretką. Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmarować na niej pozostałą masę i polożyć drugi blat ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Po przekrojeniu placków i przenoszeniu ich trzeba uważać bo są bardzo łamliwe. Wszelkie uszkodzenia na wierzchu maskuje polewa.Blaszka 25x40 cm.
sylwiadz12