INDYK SWIATECZNY FASZEROWANY JABLKAMI.rtf

(1 KB) Pobierz

Indyk świąteczny faszerowany jabłkami

Składniki: 1 średniej wielkości indyk (3-4 kg), 1,5 kg kwaśnych jabłek, 3-4 ząbki czosnku, 2-3 łyżki majeranku, 2 łyżki miodu, 100 ml żubrówki, 100 g masła, 2 łyżki konfitury z żurawiny, sól, pieprz.

Przygotowanie: Indyka przyprawiamy z zewnątrz i od wewnątrz solą i pieprzem i odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy do miski. Następnie polewamy jabłka żubrówką, dodajemy majeranek, posiekany czosnek, miód, mieszamy i także odstawiamy na 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Indyka faszerujemy jabłkowym farszem, spinamy wykałaczkami, polewamy połową stopionego masła i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Po wyznaczonym czasie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy indyka dodatkowe 30 minut na każdy kilogram jego masy. W trakcie pieczenia podlewamy co jakiś czas indyka pozostałym masłem i sosem powstałym w trakcie pieczenia. Po upieczeniu indyka porcjujemy. Do farszu jabłkowego dodajemy żurawinę, mieszamy i podajemy jako dodatek do mięsa.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin