Jabłecznik z budyniem.doc

(378 KB) Pobierz
Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

 

Składniki:

8 jajek
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 Kasia
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek oleju
1 kg jabłek
2 budynie
3 szklanki mleka

 

Wykonanie:

Margarynę Kasia utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po 1 jajku i dalej ucierać. Następnie na przemian dodawać wymieszane ze sobą obydwie mąki i proszek do pieczenia oraz olej. Wszystko wyrobić dobrze robotem. Większą część tego ciasta wylewamy na blachę jako spód, na cieście układamy pokrojone w ósemki obrane ze skórki jabłka. Na jabłka wylewamy ugotowany gorący budyń (śmietankowy lub waniliowy). Dwa budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Jeżeli budynie są bez cukru, to trzeba do nich dodać cukier. W dalszej kolejności na budyń kładziemy jako górę resztę ciasta. Pieczemy ok. 50-60 min.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin