Jabłecznik z budyniem
Składniki:
8 jajek1 1/2 szklanki cukru1 1/2 Kasia3 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki ziemniaczanej3 łyżeczki proszku do pieczenia9 łyżek oleju1 kg jabłek2 budynie3 szklanki mleka
Wykonanie:
Margarynę Kasia utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po 1 jajku i dalej ucierać. Następnie na przemian dodawać wymieszane ze sobą obydwie mąki i proszek do pieczenia oraz olej. Wszystko wyrobić dobrze robotem. Większą część tego ciasta wylewamy na blachę jako spód, na cieście układamy pokrojone w ósemki obrane ze skórki jabłka. Na jabłka wylewamy ugotowany gorący budyń (śmietankowy lub waniliowy). Dwa budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Jeżeli budynie są bez cukru, to trzeba do nich dodać cukier. W dalszej kolejności na budyń kładziemy jako górę resztę ciasta. Pieczemy ok. 50-60 min.
amazonka2007