Babka łaciata.rtf

(6 KB) Pobierz
Babka ³aciata

Babka łaciata

 

Składniki:

ciasto:

50 dag mąki

35 dag cukru

25 dag masła

4 jaja

szklanka śmietanki 12-proc.

3 łki kakao

2 płaskie łeczki proszku do pieczenia

Cukier wanilinowy WINIARY

polewa:

gotowa polewa z czekolady białej i ciemnej

 

Masło utrzyj do białci, dodaj 25 dag cukru, żółtka, cukier wanilinowy, mą zmieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ubij na sztywno pianę z białek i stopniowo łącz ją z ciastem. Powstałą masę podziel na dwie równe części - jedną z nich starannie wymieszaj z kakao oraz z pozostałym cukrem (10 dag).

 

Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej buł tartą włóż ciasto białe i przykryj je ciastem kakaowym. Babkę wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 65 minut.

 

Po upieczeniu i wystudzeniu posmaruj ciasto białą polewą, a gdy zastygnie, ozdób polewą ciemną. Obie polewy przygotuj według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin