Nalewka (listówka) porzeczkowaNa wiosnę, gdy listki czarnych porzeczek są jeszcze małe, zerwać je razem z delikatnymi koniuszkami młodych gałązek.Napełnić nimi luźno butlę lub gąsiorek (bez ugniatania).Następnie zalać do pełna 2 l wódki tak, aby liście były całkowicie przykryte.Odstawić nalewkę w ciepłe miejsce na tydzień, a przez dalsze 3 tygodnie trzymać ją w chłodzie.Zlać nalewkę, a liście porzeczkowe zasypać 0,2 kg cukru wymieszanego z 3 - 5 g kwasu cytrynowego i postawić w cieple, aby cukier się rozpuścił.Ten aromatyczny syrop dodać do nalewki, wymieszać i zlać do ciemnych butelek; cedząc przez bibułę lub watę.Jest to bardzo smaczna, mało słodka (zawiera ok. 10% cukru) nalewka, o lekko eterycznym i delikatnym, cierpkawym aromacie oraz zielonkawo-brunatnej barwie.Ma właściwości lecznicze: działa moczopędnie, dobra jest na nieżyt żołądka i jelit.Podaje się ją jako aperitif.Moc ma ok. 38%, wydajność - ok. 2 l.Podając listkówkę porzeczkową, ochładza się ją do temperatury 8-10st.C.
daga.wsb