Zupa pomidorowa inaczej – czyli z jabłkami
Zobacz film
w 30 minut dla 4 osób
Składniki:
2 kostki bulionu cielęcego Knorr 2 łyżki oliwy 1 posiekana cebula 4 obrane i pokrojone w kostkę jabłka 2 kilogramy pomidorów pelati z puszki razem z sokiem 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki sera ricotta sól, pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Jak przygotować:
1. Zagotuj 1 litr wody. Dodaj 2 kostki bulionu cielęcego Knorr. Wymieszaj i gotuj minutę.2. Do garnka wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj od razu posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu 2 minuty.3. Wrzuć jabłka, wymieszaj i smaż 2 minuty. 4. Dodaj do garnka pomidory razem z sokiem i rozdrobnij drewnianą łyżką 5. Zalej wszystko bulionem, wymieszaj i gotuj 5-10 minut, aż jabłka będą miękkie. 6. Zmiksuj zupę żyrafą, wyłącz ogień. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i ser ricotta. Ponownie zmiksuj.7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.8. Podawaj na ciepło lub na zimno i posyp posiekaną natką pietruszki.
nigri