Okoń morski w ostrym pistou.doc

(26 KB) Pobierz

·         Okoń morski w ostrym pistou:

·         4 filety z okonia morskiego

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         2 pomidory

·         8 filetów anchois

·         10 listków świeżej bazylii

·         2 małe zielone papryczki chilli

·         2 ząbki czosnku

·         sól i pieprz

Pistou to francuska wariacja na temat włoskiego pesto. Jest to mieszanina zmiażdżonej bazylii, czosnku i oliwy z oliwek. A różni się od pesto tym, że Francuzi nie stosują orzeszków pinii. We francuskiej kuchni używa się go jako sosu do makaronu albo warzyw na parze. Pistou świetnie też smakuje z grillowanymi rybami.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 min.

Jak to zrobić:
1. Natnij skórę na filetach z okonia. Posyp je z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Połóż okonia na kratę skórką do góry i trzymaj w piecu, aż się zarumieni.
3. Obierz czosnek, umyj listki bazylii, usuń szypułki i nasiona z papryczek chilli. Zmiksuj wszystko z połową oliwy na jednolitą masę.
4. Umyj i sparz pomidory. Przekrój je i usuń gniazda nasienne, poczym pokrój w kostkę.
5. Posiekaj anchois i podsmaż je na rozgrzanej oliwie.
6. Dodaj pomidory i zmiksowane pistou. Trzymaj sos jeszcze chwilę na ogniu, żeby się dobrze podgrzał.
7. Przełóż rybę i sos na talerz. Udekoruj listkiem bazylii. Brzegi talerza możesz ozdobić zmielonym pieprzem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin