· Okoń morski w ostrym pistou:
· 4 filety z okonia morskiego
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 2 pomidory
· 8 filetów anchois
· 10 listków świeżej bazylii
· 2 małe zielone papryczki chilli
· 2 ząbki czosnku
· sól i pieprz
Pistou to francuska wariacja na temat włoskiego pesto. Jest to mieszanina zmiażdżonej bazylii, czosnku i oliwy z oliwek. A różni się od pesto tym, że Francuzi nie stosują orzeszków pinii. We francuskiej kuchni używa się go jako sosu do makaronu albo warzyw na parze. Pistou świetnie też smakuje z grillowanymi rybami.Dla 4 osóbCzas przygotowania: 30 min.
Jak to zrobić:1. Natnij skórę na filetach z okonia. Posyp je z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.2. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Połóż okonia na kratę skórką do góry i trzymaj w piecu, aż się zarumieni.3. Obierz czosnek, umyj listki bazylii, usuń szypułki i nasiona z papryczek chilli. Zmiksuj wszystko z połową oliwy na jednolitą masę.4. Umyj i sparz pomidory. Przekrój je i usuń gniazda nasienne, poczym pokrój w kostkę.5. Posiekaj anchois i podsmaż je na rozgrzanej oliwie.6. Dodaj pomidory i zmiksowane pistou. Trzymaj sos jeszcze chwilę na ogniu, żeby się dobrze podgrzał.7. Przełóż rybę i sos na talerz. Udekoruj listkiem bazylii. Brzegi talerza możesz ozdobić zmielonym pieprzem.
BookScanKrK