CYNAMONKI.doc

(24 KB) Pobierz

CYNAMONKI

jaja kurze całe 1 szt.

margaryna zwykła 2 łyżka

cukier puder 0.5 szklanka

mąka pszenna tortowa 1 szklanka

cynamon 1 łyżeczka

WYKONANIE

Z przesianej mąki, żółtka, margaryny, cukru pudru i cynamonu szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i schłódz(ok 30 minut) w lodówce.

Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i małą szklaneczką wykrawaj placuszki. Następnie smaruj je rozbełtanym białkiem albo posyp migdałami.

Cynamonki piecz 15 minut na złoty kolor

 

Cynamonki kruche ciastka

Składniki

220 gram miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

2-3 łyżki mleka

opakowanie cukru waniliowego (może być dużo, ale ja lubię słodkie)

1/2 łyżeczki soli

2 i 1/2 szklanki mąki

Cynamon

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodać mleko, sól i stopniowo dodawać mąkę.

Dobrze wyrobić.

 

Ciasto rozwałkować na prostokąt, najlepiej np na papierze do pieczenia, posypać cynamonem

i zwijać jak sushi.

 

Wstawić ciasto na minimum 2 godziny do lodówki.

 

Pokroić w plastry o grubości ok 4 mm

Piec ok 12 minut w temperaturze 200 stopni

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin