CYNAMONKI
jaja kurze całe 1 szt.
margaryna zwykła 2 łyżka
cukier puder 0.5 szklanka
mąka pszenna tortowa 1 szklanka
cynamon 1 łyżeczka
WYKONANIE
Z przesianej mąki, żółtka, margaryny, cukru pudru i cynamonu szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i schłódz(ok 30 minut) w lodówce.
Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i małą szklaneczką wykrawaj placuszki. Następnie smaruj je rozbełtanym białkiem albo posyp migdałami.
Cynamonki piecz 15 minut na złoty kolor
Cynamonki kruche ciastka
Składniki
220 gram miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki mleka
opakowanie cukru waniliowego (może być dużo, ale ja lubię słodkie)
1/2 łyżeczki soli
2 i 1/2 szklanki mąki
Cynamon
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać mleko, sól i stopniowo dodawać mąkę.
Dobrze wyrobić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, najlepiej np na papierze do pieczenia, posypać cynamonem
i zwijać jak sushi.
Wstawić ciasto na minimum 2 godziny do lodówki.
Pokroić w plastry o grubości ok 4 mm
Piec ok 12 minut w temperaturze 200 stopni
Niecierpliwka