Dżem pomarańczowo cytrynowy
2 kg pomarańczy1,50 - 1,70 kg cukru3 cytryny + sok z 1 cytrynykawałek świeżego imbiru2/3 szklanki wodypół opakowania szafranu (ok.1/3 łyżeczki) - niekoniecznie1 kieliszek likieru pomarańczowego, winiaku lub brandy –
Pomarańcze i cytryny wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzącą wodą.1 cytrynę odłożyć (będzie potrzebna pod koniec smażenia).Pomarańcze i trzy cytryny przekroić na pół i wycisnąć sok.Połowę połówek pomarańczy i trzy połówki cytryny (te, zktórych odcisnęliśmy sok)należy zmielić. Resztę wyrzucić.Z jednej pomarańczy i jednej cytryny obrać cienko skórkę i drobno pokroić.Imbir też pokroić w kostkę (2 kopiate łyżki).Do niewielkiego naczynia dać pokrojoną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz imbir i szafran. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu pod przykryciemok. pół godziny.... Do płaskiego, szerokiego naczynia wlać sok, zmielony miąższ z połowy pomarańczy i cytryn , cukier oraz gotowaną razem z imbirem skórkę pomarańczową. Zostawić na parę godzin ( 6-8 godz.). Następnie smażyć na wolnym ogniu aż dżem zgęstnieje.Wtedy dodać sok z jednej cytryny, resztę tym razem startego na tarce imbiru i kieliszek alkoholu.Gorący dżem nakładać do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócic do góry dnem lub pasteryzować 10 min.
Memory-Whisper