Sznycle cielęce zapiekane.pdf

(48 KB) Pobierz
70612868 UNPDF
Sznycle cielęce zapiekane
Składniki
4 plastry (po 10 dag każdy) cielęciny bez kości (schabik,
sznyclówka), po 4 plastry chudej szynki i żółtego sera (najlepiej
grojera), 3-4 pomidory, 2 cebule, seler naciowy, łyżeczka
suszonej lub 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, ząbek czosnku, 2
łyżki bardzo esencjonalnego rosołu z kostki, łyżka oliwy,
tymianek, ostra papryka, sól
Sposób przyrządzania
Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do płaskiego rondla z teflonowym dnem.
Dodać umyty i drobno pokrojony seler, podlać rosołem i chwilę poddusić. Następnie
dołożyć pomidory pokrojone w ćwiartki, posypać tymiankiem, dusić na wolnym ogniu bez
przykrycia około 20 min. Miękkie warzywa wyłożyć na sito, przetrzeć, wymieszać z
posiekaną bazylią, roztartym z solą czosnkiem i równomiernie rozłożyć na dnie
żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Sznycle rozklepać tłuczkiem, zrumienić
na specjalnej patelni do smażenia bez tłuszczu, ułożyć na warstwie roztartych warzyw.
Na każdym płacie mięsa położyć plaster szynki i sera. Wstawić naczynie do piekarnika
nagrzanego do 225°C. Piec 15 min. Podawać z surówką z czerwonej kapusty.
 
70612868.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin