Jak przyrządzić kanie.pdf
(
40 KB
)
Pobierz
Jak przyrządzić kanie
Jak przyrządzić kanie?
Czubajka kania
zwana też sową, kanią lub
parasolnikiem, grzyb bardzo smaczny, ale
niestety łatwo go pomylić z muchomorem
zielonawym albo z śmiertelnie trującą czubajką
czerwieniejącą - odmiana bohemica.
Jeśli jesteś pewien że kania, którą znalazłeś jest jadalna, to możesz
ja przyrządzić w następujący sposób.
Kania w formie panierowanego kotleta.
1. Kapelusze zebranych okazów oczyść i umyj.
2. W głębokim talerzu roztrzep trzepaczką dwa jajka (w zależności od
tego ile masz kań do panierowania zmniejszasz lub zwiększasz liczbę
jajek), przypraw pieprzem, solą (i ewentualnie warzywkiem) i
porządnie rozmieszaj.
3. Następnie kanie namocz z każdej strony w jajku z przyprawami, a
potem obtaczaj w mące lub w bułce tartej.
4. Tak przygotowane kanie smaż na patelni z rozgrzanym olejem –
jak kotlety z obu stron do zrumienienia. Usmażone grzyby – kotlety
są pyszne z chlebem.
Możesz też przygotować kanie, tak jak boczniaki,
w cieście
naleśnikowo - piwnym
.
1
Plik z chomika:
gay21
Inne pliki z tego folderu:
Grzyby.ppt
(117 KB)
Boczniak.doc
(58 KB)
Grzyby po kaszubsku wg Aleex.rtf
(250 KB)
Grzyby w pomidorach.rtf
(258 KB)
Pasta grzybowa - po grecku.rtf
(251 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin