Grzyby po kaszubsku wg Aleex.rtf

(250 KB) Pobierz

Grzyby po kaszubsku wg Aleex

             

łatwe

Składniki              Przepis

 

 

1 durszlak ugotowanych grzybów

1/2 kg cebuli

1 szklanka oliwy

 

zalewa:

1 szklanka wody

1 płaska łyżka ostrej papryki (jeśli ktoś woli mniej pikantne dania, można zmniejszyć ilość papryki)

5 łyżek cukru

6 łyżek octu 10%

5 łyżek pasty pomidorowej              Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki i dokładnie wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie zalać wodą, posolić, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować grzyby około 1/2 godziny. Po tym czasie ugotowane grzyby odcedzić.

 

W szklance oliwy udusić 1/2 kg pokrojonej w kostkę cebuli. Wymieszać z ugotowanymi grzybami.

 

Zagotować zalewę: do garnka wlać wodę, dodać cukier, paprykę, ocet i pastę pomidorową, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Do gotującej się zalewy wrzucić grzyby z cebulą i oliwą, wymieszać. Gorące wkładać do słoików. Mocno zakręcić. Dla pewności można słoiki pasteryzować około 30 minut, ale nie jest to konieczne.

 

Polecam i życzę smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin