Sałatka z kapusty i solanu.pdf

(44 KB) Pobierz
94518122 UNPDF
Sałatka z kapusty i solanu
Składniki
Mała główka białej kapusty, po 10 dag czarnych i zielonych
oliwek bez pestek, 15 dag sera solan lub feta, czubata łyżka
kiełków rzodkiewki, łyżeczka posiekanych listków bazylii, ćwierć
łyżeczki nasion kminku, dwie łyżki oliwy, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Oczyszczoną kapustę pokroić na ćwiartki, wyciąć głąb. Jedną ćwiartkę zetrzeć na tarce o
dużych oczkach, drugą pokroić w krótkie, niezbyt szerokie wstążki, a dwie pozostałe w
bardzo cienkie, długie paseczki. Część oliwek pokroić w talarki, część na ćwiartki, a
resztę na połówki. Kiełkisparzyć wrzącą wodą, odcedzić. Wymieszać kapustę z oliwkami,
kiełkami i serem startym na tarce lub rozkruszonym. Dodać bazylię, kminek i oliwę,
wymieszać. Tuż przed podaniem przyprawić solą i pieprzem. Podawać na przekąskę lub
jako dodatek do dań jarskich. (100 g - 85 kcal).
 
94518122.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin