Sałatka z mozarellą.pdf

(32 KB) Pobierz
94518141 UNPDF
Sałatka z mozarellą
Składniki Przepis
pomidory
ser mozarella
oliwa
biały ocet winny
sól, pieprz
bazylia, oregano
inne zioła wg uznania
To bardzo prosta sałatka, ale smaczna i efektowna,
jeśli ładnie poukładamy na przemian plastry
pomidorów i mozarelli.
Plasterków pomidora i sera powinno być tyle samo,
wystarczy ułożyć je dekoracyjnie na talerzyku, tak
żeby nachodziły na siebie i polać sosem.
Robi się go, mieszając oliwę i ocet (i wodę) w
proporcjach 4:2:(1), oraz dodając przyprawy. Na
średni talerzyk sałatki wystarczą 4 łyżki oliwy i 2
octu. Sól, pieprz, bazylia i oregano są tu raczej
potrzebne, ale można też dodać odrobinkę
zmiażdżonego czosnku, ciutkę majeranku czy jakąś
mieszanke ziół włoskich.
Tak naprawdę najważniejsze w tej prostej sałatce są
pomidory (powinny byc pieknie dojrzałe, czerwone) i
mozarella - najlepiej nadaje się oryginalna pakowana
w nieprzezroczyste woreczki foliowe wypełnione
wodą.
Mi najbardziej smakuje na chlebku albo białej
bagietce. Po prostu. Nic skomplikowanego, prawda?
A do niedawna zarzekałam się, że nie wezmę tego
ust.
94518141.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin