Warstwowa z tuńczykiem.pdf

(56 KB) Pobierz
94518704 UNPDF
Warstwowa z tuńczykiem
Składniki
Po 4 ziemniaki, jaja ugotowane na twardo i pomidory, 3-4 łodygi
selera naciowego, 2 małe cebule, po puszce tuńczyka w sosie
własnym i w oleju, po łyżce posiekanych liści bazylii i tymianku
lub płaskiej łyżeczce ziół suszonych, łyżka kaparów.
Sos: 4 łyżki oliwy, sok z cytryny lub 2 łyżki octu winnego, łyżka
musztardy, 2 ząbki czosnku, cukier, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w półplastry. Tak samo pokroić jaja i
pomidory. Seler naciowy obrać z włókien i pokroić na cienkie plasterki, a cebulę - w
piórka. Tuńczyka rozdrobnić. Układać warstwami w szklanym walcowatym naczyniu o
średnicy ok. 15 cm: ziemniaki, jaja, pomidory, seler, tuńczyka, posypując każdą warstwę
ziołami, pieprzem i solą. Kapary krótko wymoczyć w zimnej wodzie. Wierzch sałatki
posypać cebulą i kaparami. Przyrządzić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć
z resztą składników w słoiku typu twist. Potrząsnąć słoikiem kilkakrotnie. Sałatkę polać
sosem tuż przed podaniem.
 
94518704.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin