Miodówka.pdf

(19 KB) Pobierz
(Microsoft Word - Miod\363wka)
Miodówka
2 szklanki miodu
suszona skórka z 1/4 pomara ı czy
2 czubate ły Ň ki mielonej kawy
1/2 ły Ň eczki do kawy startej gałki muszkatołowej
1 l spirytusu 96-procentowego
1 szklanka rumu
Miód lekko zrumieni ę w rondlu, wla ę 1 szklank ħ wody, wło Ň y ę skórk ħ pomara ı czow Ģ i
zagotowa ę .
Nast ħ pnie miód zszumowa ę , zdj Ģę z ognia i przestudzi ę .
Kaw ħ zmiesza ę z gałk Ģ muszkatołow Ģ , zala ę 1 szklank Ģ wrz Ģ tku, nakry ę spodkiem i parzy ę 5
minut.
Do miodu wla ę przecedzon Ģ kaw ħ , spirytus i rum, wymiesza ę i przela ę do butelek, szczelnie
zamkn Ģę i pozostawi ę na 6 tygodni.
Nast ħ pnie zla ę płyn znad osadu, osad przefiltrowa ę reszt ħ płynu poł Ģ czy ę z poprzednio zlan Ģ
nalewk Ģ .
Rozla ę do butelek i odstawi ę na tydzie ı .
Zgłoś jeśli naruszono regulamin