Nalewka staropolska.pdf
(
20 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - Nalewka staropolska
Nalewka staropolska
5 kromek
Ň
ytniego chleba razowego
3 ły
Ň
eczki rodzynek
3 ły
Ň
eczki
Ļ
wie
Ň
ych p
Ģ
czków brzozowych
10 go
Ņ
dzików
1 kawałek cynamonu (2 cm)
2/3 szklanki miodu
1 szklanka jasnego piwa albo porteru
5 szklanek
Ň
ytniówki
Chleb pokroi
ę
w kostk
ħ
i ususzy
ę
, rumieni
Ģ
c, w piekarniku.
P
Ģ
czki brzozowe i rodzynki umy
ę
.
Do słoja wrzuci
ę
zrumienione (nie przypieczone) grzanki, p
Ģ
czki brzozowe, rodzynki i
przyprawy korzenne, zala
ę
Ň
ytniówk
Ģ
, zamkn
Ģę
słój i pozostawi
ę
na 2 tygodnie (codziennie
wstrz
Ģ
sa
ę
).
Nast
ħ
pnie nalewk
ħ
przefiltrowa
ę
.
Piwo mocno zagrza
ę
, rozpu
Ļ
ci
ę
w nim miód i nieco ostudzi
ę
.
Do ciepłego płynu wla
ę
nalewk
ħ
, dokładnie wymiesza
ę
i rozla
ę
do butelek.
Szczelnie zamkn
Ģę
i pozostawi
ę
w chłodnym, ciemnym miejscu co najmniej na 3 miesi
Ģ
ce.
Plik z chomika:
dusek007
Inne pliki z tego folderu:
Złota jesień.pdf
(28 KB)
Śliwowica wytrawna.pdf
(28 KB)
Porterówka damska.pdf
(17 KB)
Porterówka.pdf
(20 KB)
Nalewka z kwiatów czarnego bzu.pdf
(22 KB)
Inne foldery tego chomika:
►Śpiew Ptaków-dusek007
A De Melo-dusek007
Apokryfy
ATLAS GRZYBOW
audioboki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin